x
x

Svjetski dan trčanja

  11.11.2022.

Da bi se naglasila važnost trčanja, od 1999. godine se svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. studenome obilježava Svjetski dan trčanja. Strastveni trkač s Long Islanda (NY), Bill McDermott, pokrenuo je obilježavanje Svjetskog dana trčanja (World Run Day), a datum održavanja ovog događaja je posvetio svom bratu koji je poginuo 8. studenog u automobilskoj nesreći.

Svjetski dan trčanja

Nakon pomnog razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti (individualno ili grupno trčanje, utrka i slično), odlučio se putem interneta obratiti svim trkačima na lokalnoj i globalnoj razini i pozvati ih da podrže njegovu inicijativu i istovremeno provedu organizirano trčanje. Oko 40 trkača iz Long Beacha i oko 60 iz raznih mjesta širom svijeta uključilo se u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o sudjelovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu. Od tada se godišnja tradicija obilježavanja Svjetskog dana trčanja nastavlja različitim događanjima u kojima sudjeluju tisuće trkača i na kojima se prikupljaju sredstva u dobrotvorne svrhe za više od 1 000 dobrotvornih organizacija u svijetu.

Na ovaj dan, trkači diljem svijeta dijele svoju strast prema životnom stilu koji je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da ostanete u formi, a i puno više od toga.

Koristi trčanja su mnogostruke: od prevencije pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života do pomoći pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti. Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju uslijed redovitog trčanja utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa te na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Svjetski dan trčanja proslava je fizičke aktivnosti koja potiče ljude sve dobi da budu aktivni i redovno se kreću. Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite, važno je sudjelovati, zabaviti se  i poboljšati vlastito zdravlje.

To je jedan od rijetkih događaja koji istovremeno obilježavaju ljudi diljem svijeta bez obzira na podrijetlo, vjeru ili nacionalnost.