x
x

Održiv sustav zdravstva – realnost ili utopija

  30.10.2017.

Održiv sustav zdravstva – realnost ili utopija, bila je tema kongresa Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Je li sustav stvarno financijski održiv, kako to tvrdi ministar zdravstva Milan Kujundžić?

Održiv sustav zdravstva – realnost ili utopija

Ono što smo čuli na kongresu možemo nazvati umjerenim optimizmom. Ključna je financijska i fiskalna konsolidacija sustava. Ukazali smo na neke dodatne izvore prihoda za kojima će se sasvim sigurno morati posegnuti, a na tragu toga bio je i ministar.

U okolnostima kada bolnice svakog mjeseca stvaraju nove dugove od 55-60 milijuna kuna, bez sanacije dospjelog duga koji je oko 4 milijarde kuna, a ukupni dug 8,2 milijarde kuna, sustav će vrlo brzo biti doveden u pitanje.

DIREKTOR Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinin portal Zdravlje iznosi svoje prijedloge za financijski oporavak zdravstvenog sustava koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, objašnjava zašto predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, govori o delimitiranju participacija i povećanju cijene dopunskog osiguranja te ocjenjuje prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama Udruge poslodavaca u zdravstvu