x
x

Futur Z: Deklaracija

  14.11.2017.

U Opatiji je završen kongres "Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030 Futur Z" a koji je okupio više od 500 sudionika - liječnika, predstavnika strukovnih komora i udruga, te farmaceutskog i IT sektora, kako bi u raspravi sa zdravstvenom administracijom raspravili neke od aktualnih problema u hrvatskom zdravstvu.

Futur Z: Deklaracija

Donošenje zakona o plaćama liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika po uzoru na Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, jedan je od zahtjeva iz Deklaracije hrvatskog liječništva za održivi javni zdravstveni sustav, koju je donijelo osam udruga predstavnika liječnika.

Novim zakonom bi bila definirana radna prava i obveze zdravstvenih djelatnika te vremensko-kadrovski normativi.

U Deklaraciji se ističe kako je posljednjih nekoliko godina na svim razinama zdravstvenog sustava došlo do pogoršanja položaja liječnika i liječničke struke u Hrvatskoj.

Hrvatski zdravstveni sustav je po ulasku u EU napustilo više od 500  liječnika, a još ih je više od 1200 prikupilo potrebnu dokumentaciju za odlazak.

Potpisnici deklaracije navode i potrebu suradnje primarne zdravstvene zaštite i bolnica, bez čega nema organiziranog i funkcionalnog zdravstvenog sustava.

Dodaje se kako je potrebno stvoriti sustav u kojem primarna zdravstvena zaštita s ciljem rasterećenja bolnica zbrinjava 80% zdravstvene problematike stanovništva.

U Deklaraciji se traži i provođenje mjera kojima bi se motiviralo liječnike na ostanak u Hrvatskoj, posebno u sredinama s niskim indeksom razvijenosti, ruralnim, planinskim i otočnim prostorima te dugoročno planiranje kadrova.

Također se navodi kako treba poticati pacijente da preuzmu odgovornosti za zdravlje uz jačanje zdravstvene prosvjećenosti i preventivnih akcija i programa u medicini i dentalnoj medicini.

Potpisnici Deklaracije su Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora (HDPEZE), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora (HDML), Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ), Hrvatsko društvo dentalne medicine te Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora.

Izvor: Futur Z