x
x

Nove mogućnosti u dijagnostici uretritisa - multiplex PCR

  03.08.2015.

Mogućnost upotrebe urina kao adekvatnog uzorka znatno olakšava i pojednostavljuje uzorkovanje, s simultana detekcija svih potencijalnih uzročnika uretritisa upotrebom multiplex PCR-a znatno je unaprijedila mikrobiološku dijagnostiku uretritisa i skratila vrijeme izdavanja nalaza.

Nove mogućnosti u dijagnostici uretritisa - multiplex PCR

Upala uretre ili uretritis može biti infektivne i neinfektivne etiologije. Simptomi variraju, od purulentnog ili mukopurulentnog iscjetka, disurije, pa do svrbeža u području uretre. Asimptomatske infekcije su česte.

Više različitih uzročnika izazivaju uretritis, a uvijek treba misliti na mogućnost koinfekcije. Prisutnost Gram-negativnih diplokoka u preparatu obriska uretre dovoljan je dokaz gonokokne infekcije uretre, jer je i osjetljivost i specifičnost kod ove metode vrlo visoka i kreće se oko 98%. Negonokokni uretritis (NGU), utvrđen na temelju mikroskopije i detekcije polimorfonuklearnih leukocita bez prisustva Gram-negativnih diplokoka, u 15-40% slučajeva klamidijalne je etiologije, s tim da je Chlamydia trachomatis znatno češća u mladih nego u starijih muškaraca. Mycoplasma genitalium je danas također priznat i važan uzročnik, otkriva se u oko 15-25% NGU, gdje su također vidljivi polimorfonukleari u obrisku uretre obojanom metilenskim modrilom ili po Gramu, a bakterije u preparatu nisu vidljive. Od ostalih uzročnika treba misliti na Trichomonas vaginalis, HSV, i adenoviruse, dok se M. hominis i Ureaplasma sp. drže mogućim uzročnicima. Infekcija s enterobakterijama rijedak je uzrok NGU i može biti povezana s insertivnim analnim spolnim odnosom. Za potrebe mikrobiološke dijagnostike potrebno je uzeti više obrisaka uretre, a za uzgoj ovih na vanjske utjecaje vrlo osjetljivih uzročnika potrebna je upotreba adekvatnih transportnih podloga, te dugotrajna i često zahtjevna kultivacija uz upotrebu specijalnih hranilišta, ili čak staničnih kultura. Veliki napredak u dijagnostici postignut je uvođenjem molekularnih metoda kojima se uzročnici uretritisa mogu brzo i pouzdano detektirati u uzorcima prvog mlaza urina ili obriscima uretre pomoću konvencionalne lančane reakcije polimerazom (PCR) ili real-time PCR-om. Mogućnost upotrebe urina kao adekvatnog uzorka znatno olakšava i pojednostavljuje uzorkovanje, s simultana detekcija svih potencijalnih uzročnika uretritisa upotrebom multiplex PCR-a znatno je unaprijedila mikrobiološku dijagnostiku uretritisa i skratila vrijeme izdavanja nalaza.

Jasmina Vraneš