x
x

Intervencije putem interneta i mobitela mogu smanjiti prevalenciju klamidije

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  28.04.2017.

Klamidija je česta spolno prenosiva infekcija koja, ako se ne liječi, može ostaviti ozbiljne posljedice na reproduktivno zdravlje. Unatoč naporima britanskog Programa za screening na klamidiju, stope infekcije su se malo promijenile, a stope ponovne infekcije su i dalje visoke – iznad 30% godinu dana nakon terapije.

Intervencije putem interneta i mobitela mogu smanjiti prevalenciju klamidije

Infekcija klamidijom lako se liječi, a svakom programu koji se bavi smanjenjem prevalencije i transmisije ove zarazne bolesti bitno je povećati broj liječenih osoba, obavijestiti spolne partnere i povećati svijest o sigurnom seksualnom životu. Unatoč dostupnosti liječenja, još uvijek malo osoba ide na testiranja i zatraži pomoć.

Jasno je da ovakvi rezultati zahtijevaju intervenciju. Od pomoći bi mogli biti Internet i mobilni telefoni jer takav pristup osigurava privatnost i isključuje mogućnost osuđivanja okoline. U The Lancet Public Health objavljena je studija o eSexual Health Clinic, sustavu za online praćenje i liječenje klamidije. Rezultati studije u pokazali da ovakav oblik intervencije smanjuje rizično seksualno ponašanje te povećava učestalost testiranja na bolest i korištenja dostupnog liječenja. Većina komunikacije s pacijentima odvijala se online, a u slučaju rizičnih pacijenata (onih sa simptomima) komuniciralo se telefonski i bili su liječeni na klinici. Glavni model njege uključivao je naručivanje testova za klamidije putem interneta s povratnom informacijom iz klinike ili telefonskom konzultacijom i slanjem e-recepta.

Studija je napravljena na malom uzorku te su potrebne veće studije da bi se odredila stvarna isplativost ovakvih intervencija. Svakako je potrebno unaprijediti sustav online praćenja i liječenja jer na taj način pomoć može postati dostupna široj skupini ljudi uz male troškove.