x
x

e-savjetovanje i e-psihoterapija za ‘digitalne urođenike’

  29.03.2020.

Therapy 2.0 je platforma koju je MEDRI - Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci izradio u okviru Erasmus+ programa s partnerima iz nekoliko europskih zemalja s ciljem educiranja psihoterapeuta i savjetovatelja za pružanje usluga putem novih tehnologija.

e-savjetovanje i e-psihoterapija za ‘digitalne urođenike’

Therapy 2.0 nudi široki raspon online sadržaja organiziranih kroz module a koji se odnose na podizanje svijesti, edukaciju, podučavanje i informativne materijale za terapeute, savjetovatelje i savjetnike.

  • Therapy 2.0 Smjernice omogućuju savjetovateljima i psihoterapeutima da prenesu vještine svog rada licem u lice na online okruženje te na taj način pruže svoje usluge putem tehnologije. Nadalje, ove smjernice objašnjavaju načine na koji se mobilni uređaji integriraju u proces savjetovanja i psihoterapije i pokazuju kako tehnološke značajke ovih uređaja podržavaju aktivnosti koje se provode s klijentima/pacijentima. Napokon, smjernice pokazuju i kako pristupiti digitalnim urođenicima te kako se pobrinuti za to da oni prihvate savjete terapije.

  • Therapy 2.0 Dobre prakse adopunjuju Smjernice s 48 međunarodnih najboljih praksi. Odabrani primjeri dobre prakse pokazuju kako se on-line savjetovanje i online terapija koriste u europskim zemljama i šire. Oni su izvor informacija ali istovremeno i nadahnuća.

  • Therapy 2.0 Trening moduli mogu se koristiti kao tečaj za osobno potrebe ali i u nastavi ili kao grupni tečaj. Devet modula pokriva sve relevantne teme on-line savjetovanja i online psihoterapije: čitav spektar IKT (informacijsko komunikacijska tehnologija) alata, specifičnosti računalno posredovane komunikacije, pravna i etička pitanja, ekonomski i financijski aspekti, potrebne tehničke kompetencije, psihološki aspekti i kompetencije, te konačno, kako postupati prilikom savjetovanje temeljenog na IKT-u sa tražiteljima azila, izbjeglicama i maloljetnicima bez pratnje.

  • Therapy 2.0 Mobilne aplikacije održavaju isporuku savjetodavnih i terapijskih postupaka koji su pogodni za prijenos na mobilne uređaje. Mogu se koristiti kao virtualna informacijska i obrazovna okolina ali i kao sredstvo širenja online sadržaja.

Izvor: Therapy 2