x
x

Edukavni materijal Ministarstva zdravstva: utjecaj mobitela na zdravlje

  24.04.2018.

Ministarstvo zdravstva gotovo svakodnevno prima upite građana putem dopisa, e maila, faxa i usmenih upita vezano za utjecaj elektromagnetskih polja na zdravlje građana u Republici Hrvatskoj. Većina primjedbi, prijedloga i zahtjeva se odnosi na bazne postaje mobilnih operatera u kojima se osim informacija o izmjerenim vrijednostima zračenja izvora elektromagnetskih polja u neposrednoj blizini njihovih prebivališta traži razmještanje na druge lokacije pa čak i uklanjanje baznih postaja.

Edukavni materijal Ministarstva zdravstva: utjecaj mobitela na zdravlje

Na mrežnim stranicama Ministarstva objavljeni su letak i video u kojima se kaže da izloženost korisnika visokofrekvencijskim elektromagnetskim poljima mobitela značajno opada s povećanjem udaljenosti mobitela odnosno raste s njegovim približavanjem, te se daje savjete koji će pomoći u izbjegavanju rizika. 

Ovaj edukavni materijal dio je planiranog informiranja javnosti o utjecaju visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja i neionizirajućeg zračenja baznih postaja javnih pokretnih komunikacijskih mreža na zdravlje ljudi u skladu je s predviđenom mjerom 10. Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016. do 2020. godine.

EDUKATIVNI VIDEO

Preventivne preporuke za korištenje mobilnih uređaja (pdf)

Izvor: Ministarstvo zdravstva