x
x

Nedostatak vitamina D čest je kod djece i mladih s dijabetesom

  23.05.2016.

Tijekom posljednja dva desetljeća moga istraživanja su ukazala na to da je adekvatan status vitamina D vrlo bitan ne samo za održavanje zdravlja kostiju, već i normalnog metabolizma šećera te zdravlja kardiovaskularnog i imunološkog sustava.

Nedostatak vitamina D čest je kod djece i mladih s dijabetesom

Stoga je u novom američkom istraživanu ispitan status vitamina D kod skupine od 197 djece i adolescenata s dijabetesom tipa 1. 

Od ispitanika su prikupljeni uzorci krvi za analizu razina 25-hidroksivitamina D i glukoze, a iz zdravstvenih zapisa su im procijenjene razine glikoziliranog hemoglobina (HbA1c), koje pokazuju koliko dobro je glukoza u krvi bila kontrolirana tijekom nedavnog dužeg vremenskog perioda. 

Iako se povezanost nepoželjnih razina HbA1c i nedostatka vitamina D nije pokazala statistički značajnom, veza je primijećena, a rezultati su pokazali da je nedostatak istraživanog vitamina bio poprilično čest. 

Budući da su većina ispitanika bila djeca i adolescenti europskog podrijetla i normalnog stupnja uhranjenosti, koji se inače ne smatraju rizičnom skupinom nedostatka vitamina D, istraživanje je tako upozorilo na važnost određivanja statusa ovog vitamina kod sve djece i mladih s dijabetesom tipa 1. 

Izvor: Diabetes Research and Clinical Practice

www.vitamini.hr