x
x

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od gihta

  13.01.2020.

Giht se često naziva “bolest bogatih” jer se najčešće razvija kao posljedica prehrane bogate mesom i prevelike konzumacije alkohola. Ipak, bolest zahvaća osobe iz različitih klasa, a najčešće muškarce između 40 i 50 godina.

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od gihta

Ova bolest je vrsta artritisa koji se javlja u slučaju nakupljanja mokraćne (urične) kiseline u krvi, tkivima i urinu.  Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt pri probavi određene hrane, stoga je giht vezan uz prehranu.

Pretilost je usko povezana s rizikom od gihta, a kako pokazuje studija objavljena  2012. godine u časopisu Arthritis Care & Research rizik za giht povećan je već i kod osoba koje imaju nekoliko kilograma viška. Stoga i ne čudi da bilježimo povećanje broja osoba s gihtom.  Akutni napadi gihta često su rezultat i pretjeranog unosa alkohola kao i obilatog uživanja hrane bogate purinima (meso i riba).  Također, bilo koja bolest koja utječe na funkciju bubrega i izlučivanje viška mokraćne kiselina može uzrokovati giht.

Saznajte kako promjenom životnog stila možete smanjiti rizik od gihta.

Osnovne prehrambene smjernice za oboljele od gihta

Prvi korak u borbi protiv gihta je gubitak suvišnih kilograma. Gubitkom kilograma smanjit će se razina mokraćne kiseline u krvi. Ipak, izbjegavaj suviše restriktivne dijete jer naglo ukidanje hrane ili gladovanje, duže od tri dana, može uzrokovati povećanje razine mokraćne kiseline u krvi i time isprovocirati napad.

Hrana bogata purinom povećava razinu mokraćne kiseline u tijelu i može uzrokovati napad gihta. Većina hrane bogate purinom također je bogata i proteinima, posljedično, alternativni izvori proteina moraju biti uključeni u nisko-purinsku dijetu – primjerice soja.  

Hrana koju zbog sadržaja purina moraju izbjegavati oboljeli od gihta uključuje:

  • Iznutrice (jetra, bubrezi...)
  • Sardine, inćune, haringe, lokarde
  • dagnje
  • Riblju ikru
  • Crveno meso (svinjetina, govedina, janjetina, ovčetina)
  • Meso guske i patke
  • mesne juhe

Namirnice koje mogu smanjiti rizik od napadaja gihta

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Bostonu i objavljenom 2012. godine u časopisu Arthritis & Rheumatism, konzumacija trešanja može smanjiti rizik za pojavu napadaja gihta za 35%.

Osim trešanja blagotvoran učinak na giht može pružiti mediteranska prehrana i omega-3 masne kiseline.

U pomoć protiv gihta stižu i namirnice ili dodaci prehrani bogati vitaminom C.

Namirnice koje je poželjno izbjegavati

Donosimo znanstvene saznanja na temu gihta i namirnica koje je poželjno izbjegavati:

Napitci sa fruktozom i giht

Rajčice mogu izazvati napadaj gihta

Napici bogati fruktozom povezuju se s rizikom za razvoj gihta