x
x

DASH dijeta uspješna u prevenciji gihta

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  21.05.2017.

Osobe koje su se držale DASH dijete smanjile su rizik od gihta, a oni koji su se hranili na zapadnjački način imali su povećani rizik, govori studija u The BMJ.

DASH dijeta uspješna u prevenciji gihta

Giht je česta upalna bolest zglobova koja se javlja zbog hiperuricemije. Često dolazi kao komorbiditet kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti. Konvencionalan pristup je dijela siromašna purinima, no takva dijeta podrazumijeva unos rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti i zapravo može pogoršati stanje kardiovaskularnih i metaboličkih komorbiditeta.

Novi pristup je DASH dijeta čiji učinci su bili istraživani u studiji na 44.444 muškaraca. Muškarci su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama čime se procijenilo odgovara li njihova prehrana više standardima DASH dijete ili zapadnjačke prehrane. Tijekom 26-godišnjeg praćenja uočeno je 1731 slučaj gihta. Muškarci skloniji DASH dijeti imali su vrlo nizak rizik od razvoja gihta, dok je sa zapadnjačkom prehranom bilo suprotno.

Rezultatima ove studije dokazano je da DASH dijeta može učinkovito prevenirati razvoj gihta kod muškaraca s povećanim rizikom.