x
x

Alkoholizam mladih – veliki problem, a kako ga spriječiti?

  Klara Čičić, dr. med.

  15.09.2015.

Liječnici bi pri posjetama ambulanti svakog tinejdžera trebali priupitati o konzumaciji alkohola, savjetuje američka Pedijatrijska akademija temeljem novog članka objavljenog u časopisu Pediatrics.

Alkoholizam mladih – veliki problem, a kako ga spriječiti?
Stručnjaci su napravili jednostavni upitnik i algoritam daljnjeg postupka koji je objavljen u časopisu Pediatrics.

Naime, zabrinjavajući podaci pokazuju da se čak 50% mladih između 12 i 14 godina i 72% onih između 18 i 20 opija. Oko 80% adolescenata mlađih od 12 godina popilo je više od gutljaja alkohola.

Stručnjaci potiču liječnike da redovito rade probir na alkoholizam u mlađoj dobi i interveniraju na vrijeme. Kako bi probir učinili lakšim, stručnjaci su napravili jednostavni upitnik i algoritam daljnjeg postupka objavljen u navedenom časopisu. Uz to naglašavaju važnost razgovora s roditeljima koji prema navodu čak 80% adolescenata imaju najveći utjecaj na njihovo konzumiranje alkohola.

Prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s najčešćim uzrocima smrti u mladenačkoj sobi (automobilske nesreće, ubojstva, samoubojstva). Prevencija je izuzetno važna i učinkovitija je od kasnije intervencije. Važno je stoga svakog adolescenta priupitati o konzumaciji alkohola te ga educirati o negativnim posljedicama. 

VEZANI SADRŽAJ > <