x
x

Bolnička smrtnost veća u alkoholičara

  David Čičić, dr. med.

  14.04.2015.

Bolesnici ovisni o alkoholu imaju mnogostruko veću bolničku smrtnost kao rezultat porasta multiplih komorbiditeta, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu European Psychiatry. Dodatno, ovi bolesnici umiru u prosjeku 7,6 godina ranije u odnosu na hospitalizirane bolesnike bez povijesti ovisnosti o alkoholu.

Bolnička smrtnost veća u alkoholičara

Prema rezultatima istraživanja, bolnička smrtnost bolesnika ovisnih o alkoholu je iznosila 20,4% u usporedbi s 8,3% u kontrolnoj skupini hospitaliziranih bolesnika bez povijesti alkoholizma. Ukupno 27 različitih bolesti su se češće pojavljivale u bolesnika s ovisnošću: bolesti jetre, gušterače, dišnih putova, živčanog i gastrointestinalnog sustava. Suprotno tome, kardiovaskularne bolesti, srčani udar i katarakta su se pojavljivali u manjoj učestalosti u odnosu na kontrolnu skupinu.

Podaci su u ovoj dugoročnoj opservacijskoj studiji prikupljani 12,5 godina. Analizirani su komorbiditeti 23.371 hospitaliziranog bolesnika s ovisnošću o alkoholu i uspoređeni s kontrolnom skupinom od 233.710 nasumično izabranih bolesnika bez ovisnosti.

Stajalište je autora da porast bolničkog mortaliteta kod bolesnika ovisnih o alkoholu upućuje na vrlo jasnu ulogu ovisnosti u nastanku multiplih komorbiditeta, te na potrebu liječenja ovisnosti u znatno ranijem stadiju.