x
x

Reakcije preosjetljivosti u anogenitalnoj regiji

  18.06.2017.

Reakcije genitalne preosjetljivosti mogu biti povezane sa seksualnim aktivnostima (ljubljenje, predigra, snošaj) i “nepovezane” sa seksualnim kontaktom.

Reakcije preosjetljivosti u anogenitalnoj regiji

O njima treba razmišljati u bolesnika koji imaju bolnost, iritacije, svrbež, pečenje u predjelu anogenitalne regije, a kod kojih je isključena infekcija.

Reakcije preosjetljivosti anogenitalne regije često se u početku shvaćaju kao infekcije (osobito gljivične) te se ispravna dijagnoza i liječenje odgađa mjesecima. Balanopostitis može biti uzrokovan lokalnom infekcijom gljivom, bakterijama, virusima i parazitima. Skabijes u području glansa i skrotuma može se manifestirati pojavom induriranih upalnih čvorova tzv. plastični infiltrati u kojima gotovo nikad ne nalazimo uzročnika, već oni nastaju kao posljedica imunog odgovora na antigen grinje.

Alergija u predjelu anogenitalne regije može nastati na mirise i konzervanse koji se dodaju u sredstva za osobnu higijenu, na topičke lijekove (benzokain, neomicin), ali i na ostale stvari (npr. lateks kondomi, bakreni unutarmaterični uložak i sl). Iritansi u predjelu anogenitalne regije su brojni, kao npr. gelovi za tuširanje, sapuni, znoj, mokraća, feces, ulošci za menstruaciju i inkontinenciju, tamponi.

Genitalna alergija nije česta no treba je uzeti u obzir kao diferencijalnu dijagnozu u bolesnika sa genitalnim svrbežom, crvenilom, bolnošću i osjećajem pečenja. Ti bolesnici imaju kronične i neugodne smetnje kojih se srame, a koje imaju negativan utjecaj na većinu životnih aspekata.

Suzana Ljubojević Hadžavdić, Mihael Skerlev, Paola Đurinec

Klinika za dermatovenerologiju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu