x
x

Ekstragenitala klamidija i gonoreja u muškaraca u istospolnim vezama

  12.04.2019.

Jedan od osam muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima (MSM) bio je pozitivan na spolno prenosive spolno prenosive bolesti (SPB), koje su često asimptomatske i zapravo predstavljaju rezervoar infekcije. Rezultati su objavljeni u časopisu u Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Ekstragenitala klamidija i gonoreja u muškaraca u istospolnim vezama
Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima pozitivni na klamidiju i gonoreju

Istraživači su regrutirali 2000 MSM-a na određenim mjestima u zajednici (npr. kafići, teretane) u pet američkih gradova. Ispitanicima su uzimali briseve rektuma i ždrijela, koji su testirani na klamidiju i gonoreju.

Oko 13% ispitanika bilo je pozitivno na jednom ili oba anatomska mjesta. Rektalna klamidija bila je češća od rektalne gonoreje (7,3% u odnosu na 4,5%), dok je faringealna gonoreja bila češća od klamidije (4,6% u odnosu na 1,4%). HIV-om zaraženi sudionici imali su veću prevalenciju rektalne gonoreje (8,2%).

Trećina muškaraca izjavila je da u protekloj godini nisu bili prošli skrining na SPB. Sadašnje smjernice preporučuju da muškarci koji imaju receptivni analni i oralni seks s muškarcima moraju biti probrani kontrolirani jednom godišnje za rektalnu i faringealnu gonoreju i klamidiju. Autori navode da će muškarce s većim rizikom možda trebati pregledati i svakih 3 do 6 mjeseci.