x
x

Nema maženja bez paženja – 04. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja

  04.09.2022.

Još 2010. godine globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, World Association for Sexual Health (WAS), pozvala je na obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja, 04. rujna svake godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o spolnom zdravlju. Tema prvog Svjetskog dana spolnog zdravlja bila je ”Let’s talk about it!” koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih za temu spolnog zdravlja.

Nema maženja bez paženja – 04. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja
Ove godine, na 12. godišnjicu, Svjetski dan spolnog zdravlja obilježit će se na temu „Let’s talk pleasure!“.

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom. Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2050 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je 33,2% (680) učenika uključenih u istraživanje imalo spolni odnos. Visoki udio među spolno aktivnim učenicama i učenicima, njih 78,8% (536) koristi kondome, od čega 47,8% (256) povremeno, a 52,2% (280) redovito. Učenice i učenici koji ne koriste kondome pri spolnom odnosu kao razloge nekorištenja navode povjerenje svojem partneru/partnerici (19,1%), da ih ne vole koristiti (18,7%), jer nisu imali kondom pri ruci (17,6%), jer ih je sram kupiti kondome (3,2%), dok njih 2,9% kao razlog navode da nemaju novaca za kupiti ih.

U svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provode edukativne interaktivne radionice za učenike trećih razreda srednjih škola.  Na radionicama učenici kroz rad u grupi prolaze teme koje su uglavnom već obrađene u ranijem obrazovanju, s naglaskom na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.  Na nacionalnoj razini su tijekom školske godine 2021./2022. provedene edukacije u 80 srednjih škola o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Ukupno je educirano 2050 učenika trećih razreda srednje škole. Uz to provedene su i edukacije zdravstvenih djelatnika u svim županijskim zavodima za javno zdravstvo (njih 21).

I ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz digitalnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta Živjeti zdravo. Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. Ujedno s obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja završava i naša ljetna kampanja „Nema maženja bez paženja“, koja se provodi od 15. lipnja do 04. rujna 2022. 

Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu i na društvenim mrežama projekta.