x
x

Svjetski dan spolnog zdravlja

  02.09.2023.

World Association for Sexual Health (WAS), organizacija koja se zalaže za promicanje svjesnosti i unapređenje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, još 2010. godine, 04. rujan proglasila je Svjetskim danom spolnog zdravlja. Ove godine taj će se dan obilježiti na temu „Consent!“.

Svjetski dan spolnog zdravlja

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra osjetljivom, tabu temom. Ovu činjenicu važno je promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Od 731 spolno aktivnih učenika njih 138 (19 %) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu. Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u području očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu javnozdravstvene  kampanje Znanje pobjeđuje – Imam li SPI? u razdoblju od 05. lipnja do 28. srpnja 2023. godine u svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli su anonimno i besplatno (bez uputnice) 250 savjetovanja i 106 testiranja mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).

Od ukupno testiranih zabilježen je 41 pozitivan nalaz od čega 3 na Chlamydia trachomatis, 3 na Mycoplasma genitalium1 na Neisseria gonorrhoeae23 na Ureaplasma parvum11 na Ureaplasma urealyticum, odnosno 38.7 % pozitivnih nalaza. Dobiveni podatci ukazuju na opravdanost testiranja koje pridonosi otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti, a time i očuvanju reproduktivnog zdravlja mlađe populacije.

Kampanja je bila usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje.