x
x

Osteoporoza kao faktor rizika za vrtoglavicu

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  18.08.2013.

Učestalost benignog paroksizmalnog pozicionog vertiga je 40,2% veća kod pacijenata s ostoporozom, pokazala je studija objavljena u časopisu Laryngoscope.

Osteoporoza kao faktor rizika za vrtoglavicu
Osteoporoza je faktor rizika za benigni paroksizmalni pozicioni vertigo i prognoza BPPV-a bi se mogla klinički predvidjeti kad se dijagnosticira smanjena mineralna koštana gustoća.

Benigni paroksizmalni pozicioni vertigo (BPPV) pojavljuje se periodički kod žena starijih od 50 godina, sugerirajući da je postmenopauzalni pad sekrecije estrogena mogući uzrok toga problema. Poznato je da nedostatak estrogena uzrokuje osteoporozu smanjujući koštanu masu. U ovoj studiji je istraživana klinička povezanost između idiopatske BPPV i osteoporoze.

U studiji je mjerena mineralna koštana gustoća (BMD) lubalnih kralježaka kod 61 pacijenta s idiopatskom BPPV. Pacijenti su bile žene u postmenopauzi preko 50 godina starosti.

Ovom studijom je pokazano da je incidencija osteoporoze u pacijenata s BPPV bila 26,2% što je slično dosadašnjim studijama koje su provedene u Japanu, tj. pronađeno je da je u pacijenata s BPPV i s osteoporozom, učestalost recidiva bila 56,3 %, što je značajno više nego kod pacijenata s normalnom mineralnom gustoćom kostiju (16,1%). Također, učestalost pojavnosti BPPV raste kako se BMD smanjuje.

Ovi rezultati sugeriraju da je osteoporoza faktor rizika za BPPV te da bi se prognoza BPPV mogla klinički predvidjeti pomoću smanjenja BMD.