x
x

Elektronički zdravstveni zapis: transparentnost i sekundarna uporaba

  14.04.2015.

Više od tri milijuna Amerikanaca može pristupiti svom elektroničkom zdravstvenom zapisu preko internetskih portala i taj se broj brzo povećava. Osim bilješki liječnika primarne zaštite, pacijenti mogu vidjeti i bilješke sestara i ljekarnika a uskoro se očekuje širenje na bolnice, domove umirovljenika i rehabilitacijske ustanove.

Elektronički zdravstveni zapis: transparentnost i sekundarna uporaba

Oko polovice pacijenata izražava želju dodati svoje opaske bilješkama zdravstvenih djelatnika, a oko trećine ih želi imati mogućnost odobriti bilješke. Okolina u kojoj su pacijenti potpunim uvidom u svoj elektronički zdravstveni zapis na neki način pozvani uočiti i pogreške u njemu te na njih upozoriti smatra se može doprinijeti razvitku dodatnog povjerenja pacijenata u liječnike kao i smanjiti učestalost pogrešaka.

Nekoliko je ustanova stoga uvelo u svoju redovitu praksu „otvorene bilješke” (primjerice the Mayo Clinic, the Veterans Health Administration i Kaiser Permanente). Implementacija se u početku pokazala izazovnijom nego što je pilot nagovještavao. Prepoznato je da postoje teme o kojima liječnici teško pišu znajući da će pacijent imati uvid u bilješke - primjeri uključuju sumnju na rak, poremećaje ličnosti ili kognitivnu disfunkciju. Ovo je dodatno otežano nemogućnošću elektroničkog zdravstvenog zapisa da osigura bilježenje podataka na način koji bi osiguravao stvaranje cjelovite slike o socijalnim, obiteljskim, kulturnim i medicinskim čimbenicima koji utječu na zdravlje odnosno bolest pacijenta. 

Kristina Fišter
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“