x
x

Inhibitori protonske crpke u liječenju GERB-a (prikaz bolesnika)

  prof.dr.sc. Sandra Milić, dr.med, specijalist gastroenterolog

  07.12.2011.

Inhibitori protonske crpke najviše se koriste za cijeljenja ulkusa želuca i dvanesnika te za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti. Nužno je i njihovo korištenje za sekundarnu prevenciju ulkusa uzrokovanih primjenom nesteroidnih antireumatika u bolesnika u kojih je nužan nastavak liječenja nesteroidnim antireumaticima. Nadalje, inhibitori protonske crpke su dio eradikacijske terapije Helicobacter pylori infekcije. Raspon nuspojava im je prihvatljiv i usporediv s placebom i jedni su od najčešće korištenih lijekova u kliničkoj praksi.

Inhibitori protonske crpke u liječenju GERB-a (prikaz bolesnika)

Prikaz slučaja bolesnika s gastroezofagelanom refluksnom bolesti

Bolesnik  M.V. , 52.godine

Iz  anamneze: Bolesnik navodi da unazad nekoliko mjeseci ima žgaravicu i bol u žličici,  naročito nakon obilnijeg obroka i noću. Zadnjih nekoliko dana je promukao i kašlje. I ranije je imao slične tegobe, ali u manjem intezitetu i rješavao ih je razlličitim lijekovima

(Gastalom®, Peptoranom®), ali sada mu više ne pomažu. Zadnjih godinu dana dobio je na težini 10 kilograma.
Navike: puši 30 godina do 25 cigareta na dan te svakodnevno konzumira 2 dcl vina.

U obiteljskoj anamnezi: majka i brat  su imali ulkus dvanesnika.

Iz statusa: TT 98  kg, TV 185 cm, ITM 28,5kg/m2, RR 120/90mmHg, puls 80/min. Kardijalno kompenziran. Ždrijelo: hiperemično. Auskultatorno nad plućima normalan šum disanja. Palpatorno bolnost u epigastriju, bez organomegalije. 

Od  laboratorijskih  vrijednosti: vrijednosti hemograma u granicama normale, vrijednosti željeza, UIBC i feritina u refrentnim vrijednostima,  kolesterol 6.2 mmol/l, trigliceridi 2,1 mmol/l

U daljnjem tijeku učinjen je rendgenska snimka grudnih organa, a nalaz je u granicama normale. Isto tako, nalaz otorinolarinogloga pokazuje edem glasiljki.
S obzirom na dugotrajnost tegoba uz prisutne i atipične simptome moguće gastroezofagealne bolesti (GERB), bolesniku je učinjena ezofagogastroduodenoskopija te je nalaza pokazao GERB po Los Angeles klasifikaciji B stupnja (jedna ili više erozija ili ulkusa dužih od 5 mm na naborima sluznice, ali koje ne prelaze na susjedne nabore) (Slika 1.)

Terapija: Ciljevi liječenja GERB-a  jesu kontrola simptoma, liječenje i prevencija komplikacija ezofagitisa. Bolesniku su savjetovane najprije nefarmakološke metode koje uključuju promjenu životnih navika poput prestanka pušenja, konzumiranja alkoholnih pića i kave, većih količina hrane, izbjegavanje kasnih obroka, redukciju tjelesne težine te spavanje s povišenim položajem glave, ali zbog dugotrajnosti tegoba i prisutnih atipičnih simptoma nužna je i  farmakološka terapija inhibitorom protonske crpke koji su u odnosu na antagoniste H2 receptora, i lijek prvog izbora. Bolesniku je preporučeno uzimanje pantoprazola (Zipantola®) 40 mg u trajanju od 4-8 tjedana, a potom je  prekontroliran uspjeh liječenja. Nakon 8 tjedana terapije bolesnik je bez simptoma, a i kontrolna ezofagogastroduodenoskopija pokazuje uredan nalaz (Slika 2 ).  Savjetovana mu, je uz daljnje dijetetske mjere i terapija održavanja Zipantolom® 20 mg.

VEZANI SADRŽAJ > <