x
x

Bolesnik s KOPB-om u ordinaciji obiteljskog liječnika

  19.04.2015.

KOPB je četvrti uzrok smrti u svijetu. Pušenje povećava rizik obolijevanja od KOPB-a za 90 %. Klinički značajan KOPB razvije se u 15 % pušača, a smatra se da je taj broj u stvarnosti još i veći.

Bolesnik s KOPB-om u ordinaciji obiteljskog liječnika

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) upalna je bolest dišnih puteva i parenhima pluća koja obuhvaća kronični bronhitis i emfizem. Kronični bronhitis: prisutnost kroničnog produktivnog kašlja najmanje tri mjeseca u dvije uzastopne godine. Emfizem: abnormalno, trajno proširenje dišnih puteva distalno od terminalnih bronhiola, udruženo s destrukcijom njihovih stijenka, bez prisutnosti fibroze.

Prikaz slučaja: Bolesnik u dobi od 52 godine dolazi u ambulantu zbog otežanog disanja, loše se osjeća, ima stalno prisutnu zaduhu i osjećaj nedostatka zraka, te ne tolerira napor. Iz anamneze saznajemo da je 2011. hospitaliziran zbog otežanog disanja i respiratorne insuficijencije, te je obradom postavljena dijagnoza KOPB-a. Od listopada 2013. uvedena terapija kisikom, a zadnja hospitalizacija zbog egzacerbacije bila je u lipnju 2014. Bolesnik je dugogodišnji pušač, a i dalje puši deset cigareta dnevno.

Iz statusa: dispnoičan, cijanotičan, afebrilan, izrazito pretio. Nad plućima difuzno slabije čujno disanje, bez popratnih respiratornih fenomena. U zadnjem nalazu spirometrije prisutne opstrukcijske smetnje velikog stupnja. Savjetovan prestanak pušenja i redukcija tjelesne težine te nastavak farmakološke terapije i terapije kisikom.

Zaključak: KOPB je četvrti uzrok smrti u svijetu. Pušenje povećava rizik obolijevanja od KOPB-a za 90 %. Klinički značajan KOPB razvije se u 15 % pušača, a smatra se da je taj broj u stvarnosti još i veći. Uz KOPB često se u komorbiditetu javljaju druge bolesti koje mogu značajno utjecati na prognozu ovakvih bolesnika.

Ana Križanović, Vesna Tabak