x
x

Portfolio dijeta povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

  31.10.2023.

Čvrsto pridržavanje prehrambenog obrasca, uključujući hranu za koju se pokazalo da aktivno snižava kolesterol (npr. biljne bjelančevine, orašasti plodovi, viskozna vlakna, fitosteroli i biljne mononezasićene masti) povezano je s 14% manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) koronarne srčane bolesti (KSB) i moždanog udara, sugeriraju zbirni rezultati triju velikih opservacijskih studija.

Portfolio dijeta povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

Studija je uključivala 73 924 žene iz Studije zdravlja medicinskih sestara (NHS), 92 346 žena iz Studije zdravlja medicinskih sestara II (NHSII) i 43 970 muškaraca iz Studije praćenja zdravstvenih radnika (HPFS), bez KVB na početku, a koji su praćeni svake dvije godine. Praćen je način života, povijest bolesti i drugi čimbenici povezane sa zdravljem.

Iz upitnika o učestalosti unosa hrane (FFQ) koji su ispunjavani svake 4 godine, istraživači su kategorizirali hranu u šest komponenti portfolio dijete:

  • Biljni proteini kao što su mahunarke, grah, tofu, grašak i sojino mlijeko
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Izvori vlakana kao što su mekinje, zob, bobičasto voće i patlidžan
  • Fitosteroli
  • Izvori mononezasićenih masti (MUFA) kao što su maslinovo ulje i avokado
  • Izvori s visokim sadržajem zasićenih masnoća i kolesterola kao što su punomasni mliječni proizvodi te crveno i prerađeno meso

Svaki je dobio ocjenu od 1 (najmanje privržen) do 5 (najviše privržen), pri čemu viši rezultat ukazuje na veću potrošnju.

Istraživači su ispitivali povezanost ovog Portfolio Diet  Score-a (PDS) s ukupnim KVB-om, KBS-om i moždanim udarom, u tri skupine, te povezanosti s razinama lipida i upalnih biomarkera u plazmi u subpopulaciji skupina.

Tijekom do 30 godina praćenja, bilo je 16.917 incidenata KVB slučajeva, uključujući 10.666 KBS slučajeva i 6473 moždanih udara.

U objedinjenoj analizi tri skupine, potpuno prilagođeni omjer rizika (HR) za ukupne KVB uspoređujući najviši s najnižim kvintilom PDS-a bio je 0,86 (95% CI, 0,81 - 0,92; P za trend < 0,001).

Također uspoređujući ekstremne kvintile, skupni HR za CHD iznosio je 0,86 (95% CI, 0,80 - 0,93; P za trend = .0001), a za moždani udar bio je 0,86 (95% CI, 0,78 - 0,95; P za trend = .0003 ).

Viši PDS također je bio povezan s povoljnijim lipidnim profilom i nižim razinama upale.

Ova studija pruža dodatne dokaze koji podupiru korištenje biljnog prehrambenog obrasca za smanjenje rizika od KVB-a, koji je u skladu sa smjernicama Američkog udruženja za srce koje promiču konzumaciju cjelovitih žitarica, voća i povrća, biljnih proteina, minimalno prerađene hrane , te zdrava nezasićena biljna ulja.