x
x

Važnost mukoznog cijeljenja u liječenju upalnih bolesti crijeva

  24.05.2013.

Današnja strategija liječenja upalnih bolesti crijeva, tj. važnost mukoznog cijeljenja opisana je u časopisu Medicus.

Važnost mukoznog cijeljenja u liječenju upalnih bolesti crijeva

Upalne bolesti crijeva, osobito Crohnova bolest, karakterizirane su intermitentnim tijekom bolesti, gdje svaki relaps bolesti dovodi do dodatnog oštećenja crijeva s rezultirajućim komplikacijama i potrebom za čestim hospitalizacijama i kirurškim zahvatima.

Stoga se današnja terapija bazira na akceleriranom “step-up” pristupu gdje se što ranije nastoje uključiti najdjelotvorniji lijekovi kako bi rano zaustavili destruktivni upalni proces i prevenirali komplikacije.

Ključni uvjet za postizanje duge stabilne remisije jest mukozno cijeljenje koje se definira kao endoskopska remisija, odnosno odsutnost mukoznih ulceracija. Mukozno cijeljenje samo je inicijalni, ali bitan događaj u supresiji upale u dubljim slojevima stijenke crijeva.

U radu se opisuju mehanizmi procesa mukoznog cijeljenja te djelotvornost danas dostupnih lijekova u postizanju mukoznog cijeljenja.Ostaju mnoga otvorena pitanja poput izbora trenutka prekida biološke terapije te razvoja lijekova s alternativnim mehanizmima djelovanja važnih za bolesnike koji ne reagiraju na anti-TNF-terapiju.

VEZANI SADRŽAJ > <