x
x

Rani simptomi raka jajnika

  14.01.2022.

Više od 70 % žena ima barem jedan simptom u ranom stadiju raka jajnika kao što je bol u trbuhu/zdjelici, osjećaj punine i povećanja opsega trbuha.

Rani simptomi raka jajnika

Čak i u ranoj fazi bolesti, rak jajnika nije nužno tiha bolest, objasnio je glavni istraživač John K. Chan i njegovi suradnici u radu objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Većina ranijih studija o simptomima raka jajnika bila je usredotočena na one s uznapredovalom bolešću jer je to bilo uobičajeno za postavljanje ove dijagnoze.

Chan i suradnici retrospektivno su pratili 419 bolesnica koje su uključene u kliničko istraživanje doziranja kemoterapeutika. Kod svih je dijagnosticiran visokorizičan, rani stadij epitelnog raka jajnika (stadij IA-IB i stupanj 3, ili rak jajnika svijetlih stanica, stadij IC ili II).

40% praćenih žena je imala jedan simptom, dok je 32% imalo više simptoma. Ostalih 28% žena nije imalo simptome, a rak je dijagnosticiran tijekom pregleda.

Najčešći simptomi bili su bol u trbuhu ili zdjelici (31%; 95% interval pouzdanosti, 27%-36%), osjećaj punine ili povećani opseg trbuha (27%; 95% CI, 22%-31%), abnormalno vaginalno krvarenje (13 %; 95% CI, 10%-17%), problemi s mokrenje (10%; 95% CI, 8%-14%) i gastrointestinalni problemi (6%; 95% CI, 4%-8%).

Nije bilo statistički značajne povezanosti između broja simptoma i dobi (mlađi od 60 ili 60 ili stariji), stadija raka ili histološkog podtipa. Međutim, bolesnice s najvećim tumorima (> 15 cm) imale su i veću vjerojatnost da će imati više simptoma nego one s najmanjim tumorima (10 cm ili manje): 46% vs. 21% (P < .001).

Za razliku od drugih studija, ovo istraživanje nije pronašlo vezu između broja simptoma i smrtnosti.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoBisolexZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: