x
x

Pevencija infekcija koje prenose vektori u osoba starije dobi

  09.04.2014.

Na 191. Gerontološkoj tribini, Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“, povodom Svjetskog dana zdravlja, održana je rasprava o značenju prevencije i dijagnostike infekcija koje prenose vektori u starijoj dobi, a predavači su bili prof. dr. sc. A. Kaić-Rak, prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. sc. Tatjana Vilibić-Čavlek uz koordinatora rasprave prim. dr. sc. S. Tomek-Roksandić.

Pevencija infekcija koje prenose vektori u osoba starije dobi
Prevencija i pravodobna dijagnostika infekcija koje se prenose člankonošcima – krpeljima, komarcima, buhama, grinjama i stjenicama, izuzetno je važna u starijoj životnoj dobi.

Infekcije koje prenose vektori upravo u osoba starije životne dobi, mogu biti udružene s visokom prevalencijom, izmijenjenom kliničkom slikom i smrtnim ishodom. Primjerice, za vrijeme epidemije izazvane virusom Zapadnog Nila u New Yorku 73% oboljelih bilo je starije od 60 godina, a procijenjeno je da je rizik od oboljevanja osoba starijih od 80 godina 50 puta viši nego u mladih odraslih osoba. Isto se je pokazalo za vrijeme epidemije ovim virusom u Izraelu, gdje su svi umrli od infekcije bili stariji od 77 godina. Poznato je i da je rizik od hospitalizacije i smrti u oboljelih od denge viši u osoba starijih od 65 godina. Stoga je prevencija i pravodobna dijagnostika infekcija koje se prenose člankonošcima – krpeljima, komarcima, buhama, grinjama i stjenicama, izuzetno važna u starijoj životnoj dobi.

Starije osobe – putnici

U starijih osoba putnika je jednako kao i kod mlađih osoba uzrok smrti na putovanju u većini slučajeva infektivna bolest.

Starije osobe vrlo su značajan udio internacionalnih putnika, pa se procjenjuje da je od 15-30% putnika starije od 65 godina, s trendom porasta. Obzirom da se starije osobe teže aklimatiziraju na uvjete putovanja, imaju veću vjerojatnost da imaju različite kronične bolesti nego mlađe osobe, slabije reagiraju na cjepiva koja su primili prije putovanja, to je njihov rizik od bolesti udruženih s putovanjem veći nego u  mlađih osoba. Od bolesti koje prenose vektori, starije osobe putnici, češće oboljevaju od pjegavih groznica koje prenose krpelji od mlađih osoba, te znatno češće oboljevaju od teškog oblika malarije i denge nego mlađe osobe. U starijih osoba putnika je jednako kao i kod mlađih osoba uzrok smrti na putovanju u većini slučajeva infektivna bolest.

Infekcije virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj – osvrt na starije osobe

Na 191. Gerontološkoj tribini bili su prezentirani slučajevi infekcije virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na starije osobe, te je dan pregled svih bakterijskih i virusnih infekcija, te parazitoza koje prenose vektori, s naglaskom na dijagnostiku i prevenciju, te specifičnosti ovih infekcija u starijoj životnoj dobi, u svrsi primjene geroprofilaktičnih mjera i racionalizacije rastuće gerijatrijske potrošnje.

15%-tno izdvajanje za obvezno zdravstveno osiguranje

Zaključno je prof.dr.sc. Mate Ljubičić naglasio postignuća rasprave na gerontološkim tribinama, a to se odnosi i na 15%-tno izdvajanje za obvezno zdravstveno osiguranje kao zaključak 189. Gerontološke tribine. Time se godišnje izdvoji dvije i pol milijarde kuna više u sustav zdravstva. Značenje 191. Gerontološke tribine je u doedukaciji stručnjaka koji skrbe o zaštiti zdravlja starijih osoba, a u sadašnjosti i u budućnosti će se odnositi i na povećane potrebe starijih turista iz Europe.

Manuela Maltarić, dipl. ing., i Alexandra Julia Lechner, mag.,

Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba
Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“