x
x

Bolest Zapadnog Nila na području Hrvatske: 50 oboljelih

  27.09.2018.

Od pojave prvooboljelih od bolesti Zapadnog Nila na području Hrvatske početkom srpnja pa do uključivo 25. rujna 2018. godine, bolest je laboratorijski potvrđena u ukupno 50 osoba.

Bolest Zapadnog Nila na području Hrvatske: 50 oboljelih
Najviše je oboljelih registrirano u Italiji (453), Srbiji (286), Grčkoj (224) i Rumunjskoj (216), ali i u drugim državama kao što su Mađarska (167). Tijekom navedenog razdoblja je zabilježeno 115 smrtnih ishoda zbog bolesti Zapadnog Nila.

Temeljem raspoloživih podataka, većina je oboljelih osoba zaražena na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske.

Najveći broj oboljelih je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ostale županije s potvrđenim slučajevima bolesti Zapadnog Nila u ljudi su Vukovarsko-srijemska, Varaždinska, Brodsko-posavska, Koprivničko-križevačka, Karlovačka, Međimurska, Požeško-slavonska, Istarska i Šibensko-kninska županija.

S obzirom na mjesto boravka u vrijeme inkubacije, troje oboljelih je zaraženo izvan Hrvatske.

U većine oboljelih se radi o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav (meningitis/encefalitis) te je u tri osobe bolest završila smrtnim ishodom.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti do 20. rujna 2018. godine na širem području Europe je zabilježeno ukupno 1504 slučajeva bolesti Zapadnog Nila u ljudi, od čega 1134 oboljelih u državama članicama EU, a 370 u susjednim državama EU.

Najviše je oboljelih registrirano u Italiji (453), Srbiji (286), Grčkoj (224) i Rumunjskoj (216), ali i u drugim državama kao što su Mađarska (167).

Tijekom navedenog razdoblja je zabilježeno 115 smrtnih ishoda zbog bolesti Zapadnog Nila.

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no infekciju mogu prenijeti i druge vrste komaraca.

Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima-komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Izvro: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr