x
x

Prevencija padova u starijoj dobi

  19.02.2014.

Pad je definiran kao događaj kada se osoba iznenada nađe na podu ili nižoj razini. U najvećem broju slučajeva padovi ne uzrokuju teške tjelesne ozljede. Međutim, u jednog dijela osoba uslijed pada nastaju teške ozljede koje zahtijevaju bolničko liječenje, a kao posljedica pada može nastupiti i invalidnost ili smrtni ishod.

Prevencija padova u starijoj dobi
Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradio je edukacijski materijal namijenjen osobama zrele i starije životne u cilju smanjenja padova i njihovih posljedica. Letak „Spriječite pad – ostanite na svojim nogama“

Ove teške posljedice pada posebno su izražene u starijih osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine pad doživi jedna trećina osoba starijih od 65 godina, a učestalost padova se povećava s dobi.

U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. Najčešći uzroci bolničkog zbrinjavanja starijih osoba uslijed pada su prijelom kuka, traumatska ozljeda mozga te ozljede ruku.

Rizični čimbenici za nastanak padova u starijoj dobi su mnogobrojni: dob, spol, poremećaji ravnoteže, oslabljen vid i sluh, bolesti koštanog, mišićnog i živčanog sustava te druge kronične bolesti.

Povećanom riziku od padova pridonosi nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija alkohola i uzimanje pojedinih lijekova. Veliku ulogu u pojavnosti padova imaju okolišni čimbenici poput neravnih, strmih i skliskih površina.


Padovi se mogu spriječiti. Danas je poznat čitav niz učinkovitih mjera prevencije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradio je edukacijski materijal namijenjen osobama zrele i starije životne u cilju smanjenja padova i njihovih posljedica. Letak „Spriječite pad – ostanite na svojim nogama“ možete u pdf formatu preuzeti ovdje.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

VEZANI SADRŽAJ > <