x
x

Održan simpozij: Virus Zapadnog Nila – je li neočekivan u Hrvatskoj?

  19.10.2012.

Danas je na Školi narodnog zdravlja "A. Štampar" u Zagrebu, održan stručno-znanstveni multidisciplinarni simpozij, Virus Zapadnog Nila – je li neočekivan u Hrvatskoj? Zaključak simpozija je da i dalje treba pratiti kretanje virusa i seroprevalenciju među pučanstvom te provoditi protuepidemijske dezinsekcijske mjere. Tijekom 2013. godine moguća je pojava novooboljelih s dolaskom sezone komaraca.

Održan simpozij: Virus Zapadnog Nila – je li neočekivan u Hrvatskoj?

Simpozij je okupio veliki broj stručnjaka različitih struka, biologa, veterinara, epidemiologa, infektologa, mikrobiologa te stručnjaka iz područja javnog zdravstva. Skup je pozdravila prof.dr.sc.Ira Gjenero Margan, dr.med, predsjednica Hrvatskog epidemiološkog društva i održala uvodno predavanje. Okupljenim stručnjacima obratio se prim.dr.sc. Krunoslav Capak, dr.med. voditelj Službe za ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i zamjenik ravnatelja HZJZ-a te prof.dr.sc. Jadranka Božikov, direktorica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar" koja je ujedno najavila i proslavu dana škole.

Prof.dr.sc. Enrih Merdić, biolog sa Sveučilište Juraj Strossmayer u Osijeku kao stručnjak za komarce govorio je o pojavi novih vektorskih bolesti u Hrvatskoj te kako ih možemo pratiti. Već zadnje dvije godine prof.dr.sc. Ljubo Barbić s veterinarskog fakulteta prati kretanje virusa zapadnog Nila među populacijom konja u Hrvatskoj i zaključuje da je i dalje potrebna suradnja veterinara i liječnika na učinkovitoj kontroli i prevenciji ove bolesti.

Iva Pem Novosel, dr.med. epidemiolog, govorila je o epidemiologiji virusa i naglasila kako većina oboljelih, njih 80% gotovo i nema simptome bolesti, gotovo 20% oboljelih ima nespecifične simptome poput gripe, a tek 1% oboljelih razvije ozbiljnu kliničku sliku meningitisa ili encefalitisa.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić je naglasila da jednom preboljela bolest ostavlja trajni imunitet, a doc. dr. Ljiljana Perić iz Osijeka i prim. Nenad Pandak iz Slavonskog Broda prikazali su prve bolesnike liječene na njihovim odjelima.

Završno predavanje je imao prof.dr.sc. Josip Milas, dr.med. epidemiolog iz ZZJZ -a Osječko‐baranjske županije koji je naglasio učinkovit larvicidni tretman, edukaciju stanovništva o održavanju bazena, fontana i bačvi s vodom te kontrolu komaraca.

Svi stručnjaci su se složili da je i dalje potrebna zajednička suradnja u prevenciji i liječenju ove zarazne bolesti kao i drugih bolesti koje prenose komarci.