x
x

Potvrđena infekcija virusom Zapadnog Nila u Zagrebu

  01.09.2017.

Kod 80-godišnje oboljele osobe iz Zagreba koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ sa simptomima encefalitisa, su u sklopu temeljite dijagnostičke obrade provedene virusološke pretrage na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN). Rezultati analiza u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i praćenje virusnih zoonoza pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su infekciju virusom Zapadnog Nila. U Hrvatskoj je od 2012. godine do sada zabilježeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je jedan oboljeli preminuo od posljedica komplikacija infekcijom VZN.

Potvrđena infekcija virusom Zapadnog Nila u Zagrebu

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, a mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca (npr. Aedes albopictus). Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima.

Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga), Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje imaju komorbiditet ili su imunosuprimirane (maligne bolesti, dijabetes, hipertenzija, kronična bubrežna bolest ili su transplantirane i sl.).

Radi smanjenja rizika od infekcije VZN, osim mjera suzbijanja komaraca, podsjećamo na važnost osobne zaštite:

  1. Nosite dugačke hlače i rukave tijekom boravka u području s puno komaraca.
  2. Upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.
  3. Zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

Pored važnih mjera dezinsekcije neophodno je sudjelovanje svakog pojedinca u borbi protiv komaraca:

  • Uklanjajte razne nakupine vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca, u našem okolišu, (okućnice, balkoni, terase, vrtovi),
  • Redovito praznite (barem jednom tjedno) ili pokrijte nakupljenu vodu (spremnici vode, plitice lončanica za cvijeće, odbačene posude i igračke, automobilske gume, limenke i sl.)

Izvor: Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr