x
x

Terapija androgenima kod žena

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  16.10.2014.

Društvo za endokrinologiju (The Endocrine Society) obnovilo je smjernice za terapiju androgenima kod žena u kojima se protive dijagnosticiranju sindroma nedostatka androgena u zdravih žena.

Terapija androgenima kod žena
Zbog ograničenosti podataka vezanih za terapiju testosteronom i dehidroepiandrosteronom ne treba ih rutinski primjenjivati za neplodnost, kardiovaskularno zdravlje i niske razine androgena koje su posljedica hipopituitarizma, adrenalne insuficijencije ili kirurške menopauze.

Iz Društva za endokrinologiju smatraju da ne postoji dovoljno dobra definicija sindroma nedostatka androgena u žena kao ni odgovarajući podatci o korelaciji razine androgena i pojave određenih simptoma. Stoga smatraju da ovakva terapija kod zdravih žena nije poželjna.

U ostalim preporukama navodi se da terapija testosteronom u visokim fiziološkim dozama može pomoći ženama u postmenopauzi kojima je dijagnosticiran hipoaktivni seksualni nagon, no te pacijentice trebaju biti praćene da ne dođe do prekoračenja u razini androgena. Također, zbog ograničenosti podataka vezanih za terapiju testosteronom i dehidroepiandrosteronom, isti ne bi smjeli biti rutinski primjenjivani za široki spektar ostalih poremećaja, uključujući neplodnost, kardiovaskularno zdravlje i niske razine androgena koje su posljedica hipopituitarizma, adrenalne insuficijencije ili kirurške menopauze.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-2260