x
x

Dugotrajni učinak oralnih kontraceptiva na smrtnost

  David Čičić, dr. med.

  09.11.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ iznosi rezultate dugogodišnjeg praćenja učinka oralnih kontraceptiva na smrtnost žena. Korištenje oralnih kontraceptiva ne utječe na ukupnu smrtnost (smrtnost od svih uzroka), ali je povezana sa specifičnim uzrocima smrti - porast smrtnosti zbog nasilnog ili nesretnog slučaja i raka dojke te smanjena smrtnost od raka jajnika.

Dugotrajni učinak oralnih kontraceptiva na smrtnost
Dugotrajnije korištenje oralnih kontraceptiva pokazalo je jaču povezanost s ukupnom smrtnošću te sa specifičnim uzrocima smrti, uključujući preuranjenu smrt od raka dojke i smanjenu smrtnost od raka jajnika.

Smrtnost od svih uzroka nije se značajno razlikovala između žena koje su uzimale oralne kontraceptive i žena koje ih nikada nisu koristile. Ipak, rizik za smrt uzrokovanu nasilnim ili nesretnim slučajem bio je 20% veći kod žena koje su koristile kontraceptive.

Dugotrajnije korištenje oralnih kontraceptiva pokazalo je jaču povezanost s ukupnom smrtnošću te sa specifičnim uzrocima smrti, uključujući preuranjenu smrt od raka dojke i smanjenu smrtnost od raka jajnika. Duže vrijeme od zadnjeg korištenja također je bilo povezano s porastom ukupne smrtnosti  i specifičnim ishodima, kao što je porast smrtnosti zbog nasilnog ili nesretnog slučaja.

Prospektivno kohortno istraživanje je obuhvatilo 121.577 žena iz studije The Nurses` Health Study. Ukupno 63.626 (52,3%) žena nikada nije uzimalo oralne kontraceptive, dok je 57.951 (57,7%) žena tijekom života koristilo oralne kontraceptive. Nakon 36 godina i 3,6 milijuna osoba-godina praćenja, zabilježeno je ukupno 31.286 smrtnih slučajeva (11.781 od raka, 6032 od kardiovaskularnih bolesti, 855 od probavnih bolesti, 1084 zbog nasilja i nesreća, 9212 od ostalih bolesti i 4381 od neutvrđenih uzroka).

Milijuni žena diljem svijeta koriste oralne kontraceptive. Na taj način, kontrolom reproduktivnog ciklusa, mogu upravljati i drugim aspektima svog života, kao što su karijera i obitelj. Budući da oralni kontraceptivi mogu brojnim mehanizmima utjecati na različite zdravstvene ishode, smrtnost kombinirana s različitim uzrocima smrti jedinstveni je pokazatelj njihovog učinka. Ovaj dugoročni rizik može se procijeniti samo korištenjem velike kohorte i dugotrajnim praćenjem.