x
x

Medix: Najčešće kronične neurološke bolest

  25.08.2014.

Izašao je novi broj Medixa s temom: Najčešće kronične neurološke bolesti – multipla skleroza, epilepsija, demencije.

Medix: Najčešće kronične neurološke bolest
Izdanje donosi cjeloviti sadržaj ažuriranih stručnih hrvatskih smjernica za liječenje multiple skleroze, a obrađen je i poseban pristup tematici poput kirurškoga liječenja epilepsija, epilepsije u trudnoći i liječenja boli u bolesnika s multiplom sklerozom.

Kronične neurološke bolesti skupni su pojam za mnogobrojne poremećaje središnjega živčanog sustava koji zahvaćaju neurone, oštećuju njihova tijela (bolesti sive tvari) ili produžetke (bolesti bijele tvari) ili su kombinacije različitih stupnjeva oštećenja bijele i sive tvari. U tu veliku skupinu bolesti pripadaju multipla skleroza, različite vrste demencija, epilepsija, Parkinsonova bolest, bolest motoneurona i mnoge druge. Uzroci ovih bolesti su mnogobrojni i za sada još uvijek nedovoljno razjašnjeni – genska predispozicija, upala, trauma, vaskularni poremećaji, poremećaj neurotransmitorskih sustava, autoimunosni poremećaji, nepravilna prehrana, zagađenja iz okoliša te posljedični pad oksidacijskog kapaciteta u organizmu. S obzirom na to da je uzrok tih bolesti najčešće multifaktorski, za mnoge od njih još uvijek ne postoji pouzdana i pravodobna dijagnostika, a postojeće terapije pokušavaju tek usporiti štetu i olakšati simptome, katkad uz brojne i neugodne nuspojave. Medixovo izdanje donosi pregled najčešćih kroničnih neuroloških bolesti (multipla skleroza, epilepsija, demencije), koje predstavljaju najveći problem kako za bolesnike, tako i za liječnike. U dijagnostici i liječenju neophodan je multidisciplinarni pristup, uz uvažavanje postojećih dijagnostičkih i terapijskih smjernica.

U ovom su broju MEDIX-a uvaženi domaći stručnjaci pripremili pregledne članke iz epidemiologije, dijagnostike, kliničkog vođenja i plana liječenja te farmakoloških i nefarmakoloških metoda liječenja, koji mogu poslužiti u dijagnosticiranju i liječenju najčešćih kroničnih neuroloških bolesti. Također, izdanje donosi cjeloviti sadržaj ažuriranih stručnih hrvatskih smjernica za liječenje multiple skleroze, a obrađen je i poseban pristup tematici poput kirurškoga liječenja epilepsija, epilepsije u trudnoći i liječenja boli u bolesnika s multiplom sklerozom.