x
x

Darivanje bubrega i rizik za razvoj gihta

  David Čičić, dr. med.

  04.05.2015.

Darivanje bubrega dugoročno dovodi do blagog porasta rizika za razvoj gihta, sugeriraju rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Kidney Diseases.

Darivanje bubrega i rizik za razvoj gihta
Apsolutni porast incidencije gihta malen, zbog čega je malo vjerojatno osipanje darivatelja, primatelja organa ili čitavih transplantacijskih sustava.

Ovo retrospektivno kohortno istraživanje je usporedilo 1988 živih darivatelja bubrega s kontrolnom skupinom od 19.880 najzdravijih osoba izabranih iz opće populacije. Srednje vrijeme praćenja je iznosilo 8,4 godine. Dijagnoza gihta je postavljena u 3,4% darivatelja bubrega, u usporedbi s 2% kod kontrola. Slično, učestalost propisanog alopurinola i kolhicina je bila veća u skupini darivatelja (3,8%), u odnosu na kontrolnu skupinu (1,3%). Rizik za razvoj gihta i rizik potrebe za uzimanjem alopurinola ili kolhicina nisu se statistički razlikovali od onih u cjelokupnoj općoj populaciji.

Autori napominju da se rezultati trebaju potvrditi daljnjim istraživanjima, ali i da ohrabruje činjenica što je apsolutni porast incidencije gihta malen, zbog čega je malo vjerojatno osipanje darivatelja, primatelja organa ili čitavih transplantacijskih sustava.

VEZANI SADRŽAJ > <