x
x

Psihosocijalna rehabilitacija u heteroobiteljima

  17.07.2012.

Liječenje i psihosocijalna rehabilitacija u heteroobiteljima, po osuvremenjenenom “Gheel modelu”, provodi se u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru u Zagrebu.

Psihosocijalna rehabilitacija u heteroobiteljima

Ovaj specifičan i jedinstven oblik liječenja , odnosno psihosocijalno-rehabilitacijska metoda uveden je u Bolnicu 1963. godine prema belgijskom "Gheel modelu".

Liječenje provodi multidisciplinarni tim koji čine psihijatar, medicinska sestra, radnookupacijski terapeut i socijalni radnik, a sastoji se od terapijske zajednice, obiteljske terapije, radnookupacijske terapije, psihofarmakoterapije, psihoedukacije i rekreacije.

Takav oblik liječenja predstavlja nastavak psihofarmakološkog i psihoterapijskog liječenja u prirodnijoj sredini nego što je bolnička a opet dovoljno zaštićenoj.

Svrha mu je poboljšanje psihičkog stanja bolesnika, bolje socijalno funkcioniranje i bolja kvaliteta života te brži povratak u obitelj i širu društvenu zajednicu. Bolesniku se pokušava vratiti osjećaj vlastite vrijednosti i povjerenja u ljude, a sredina također mijenja stav prema psihijatrijskim bolesnicima.

Sanja Žanić, Anamarija Bogović, Ante Silić, Mate Mihanović, Branka Restek-Petrović, Martina Kajba Filko
Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Jankomir 11, Zagreb

Rad prezentiran na 2. hrvatskiom kongresu o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji održanom od 9. do 11. veljače, 2012. godine u Zagrebu.

http://www.psihijatrija-prevencijairehabilitacija.com/program.html