x
x

Usporedba vrijednosti paratiroidnog hormona pri operacijama štitne žlijezde

  15.01.2014.

Usporedba vrijednosti paratiroidnog hormona pri operacijama štitne žlijezde ultrazvučnim rezačem i konvencionalnim metodama objavljena je u Liječničkom vjesniku.

Usporedba vrijednosti paratiroidnog hormona pri operacijama štitne žlijezde

Ispitali smo postoje li razlike u intraoperacijskim i ranim postoperacijskim koncentracijama paratiroidnog hormona između prve skupine bolesnika kod kojih je izvršena tiroidektomija s pomoću ultrazvučnog rezača te druge skupine bolesnika operiranih standardnom tehnikom s pomoću elektrokoagulacije i ligatura kao hemostatskih metoda.

U svih bolesnika s totalnom tiroidektomijom uzeta je krv u četiri mjerne točke: neposredno nakon indukcije u anesteziju, 10 minuta nakon odstranjenja prvog režnja štitnjače, 10 minuta nakon potpunog odstranjenja štitnjače i 24 sata nakon operacije.

Iz uzoraka krvi određena je koncentracija paratiroidnog hormona s pomoću imunoradiometrijskog testa. Usporedba koncentracija paratiroidnog hormona između prve i druge skupine nije pokazala statistički značajnu razliku ni za jednu od četiri mjerne točke.

Usporedba koncentracija paratiroidnog hormona unutar istih skupina u odnosu na prijeoperacijske vrijednosti (prvu mjernu točku) pokazala je da su u obje skupine koncentracije paratiroidnog hormona u sve tri postincizijske mjerne točke bile značajno niže od koncentracija izmjerenih prije početka operacije (p<0,0005).

Stjepan Grabovac, Drago Prgomet, Saša Janjanin, Ana Đanić Hadžibegović

VEZANI SADRŽAJ > <