x
x

Učestalost tuberkuloze na autopsiji

  11.03.2012.

Učestalost tuberkuloze na autopsiji istražena je u velikoj bolnici u Zagrebu u desetogodišnjem retrospektivnom istraživanju i objavljena u CMJ-u.

Učestalost tuberkuloze na autopsiji

Cilj Utvrditi učestalost i oblike pulmonarne tuberkuloze na autopsiji u visoko-prometnoj bolnici u glavnom gradu države s niskom incidencijom tuberkuloze.

Postupci Retrospektivno smo pretražili autopsijske podatke za razdoblje 2000. do 2009. u Kliničkoj bolnici Sestre Milosrdnice, Zagreb, Hrvatska. Također smo ispitali kartone pacijenata i histološke nalaze.

Rezultati Od 3479 autopsija, identificirali smo 61 slučaj tuberkuloze, što odgovara stopi učestalosti od 1.8%. Aktivna tuberkuloza nađena je u 33 slučaja (54%), od kojih su 23 (70%) bili muškarci. Od 33 aktivna slučaja, 25 (76%) nije bilo klinički prepoznato a 19 (76%) od njih bili su muškarci.

Zaključak Velik broj aktivnih slučajeva tuberkuloze koji su dijagnosticirani na autopsiji nije bio ranije klinički dijagnosticiran. Autopsijski podaci o učestalosti tuberkuloze mogu biti važna dopuna epidemiološkim podacima o toj bolesti.

Ivana Pavić, Petra Radulović, Tatjana Bujas, Melita Perić Balja, Jelena Ostojić, Drinko Baličević