x
x

Latentna tuberkulozna infekcija

  01.11.2012.

Latentna tuberkulozna infekcija (LTBI) definira se kao supklinička infekcija bakterijom Mycobacterium (M.) tuberculosis. Kod djece i osoba oslabljenog imunološkog sustava, zbog pojedinih patoloških stanja ili terapijskih postupaka, postoji veći rizik za aktivaciju LTBI-ja u aktivnu tuberkulozu u odnosu na opću populaciju, te je takvu infekciju potrebno pravovremeno otkriti.

Latentna tuberkulozna infekcija

LTBI-ja u aktivnu tuberkulozu u odnosu na opću populaciju, te je takvu infekciju potrebno pravovremeno otkriti.

Dijagnostika LTBI-ja temelji se na određivanju imunološke reakcije usmjerene protiv M. tuberculosis.

Primjena tuberkulinskog testa otežana je brojnim čimbenicima koji mogu uzrokovati lažno pozitivne i lažno negativne rezultate testa.

Novi dijagnostički pristup temelji se na ex vivo testovima iz pune krvi kojima se određuje IFN-γ oslobođen iz T-limfocita (interferon-gamma release assays, IGRAs) nakon podražaja specifičnim antigenima za M. tuberculosis. Primjena IGRAs-a u rutinskoj kliničkoj praksi unaprijedila je dijagnostiku LTBI-ja, ali preporuke i smjernice za dijagnostiku LTBI-ja nisu podudarne u pojedinim europskim zemljama. Zbog toga je Europski centar za prevenciju bolesti i kontrolu pripremio smjernice utemeljene na najnovijim znanstvenim podatcima. Unaprjeđenja IGRAs-a i nova istraživanja treba kreirati tako da se mogu dati odgovori na sva otvorena pitanja.

Renata Zrinski Topić

VEZANI SADRŽAJ > <