x
x

Imamo li novi lijek za multi-rezistentnu tuberkulozu?

  dr.sc. Ljiljana Žmak, dr.med.
  prim.dr.sc. Vera Katalinić Janković, dr.med.

  04.02.2013.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Svijetu danas živi oko 500000 ljudi koji boluju od multi-rezistentne tuberkuloze (MDR-TB). MDR-TB je oblik tuberkuloze kod koje je uzročnik rezistentan najmanje na izoniazid i rifampicin, inače okosnice standardnog terapijskog režima. Mogućnosti liječenja su kod ovih bolesnika značajno ograničene te se procjenjuje da samo njih 5% dobiva adekvatnu terapiju, a samo liječenje je i višestruko skuplje u odnosu na liječenje osjetljivog oblika tuberkuloze.

Imamo li novi lijek za multi-rezistentnu tuberkulozu?

Značajan problem predstavlja i nedostatak novih lijekova koji bi se koristili zajedno s postojećim od kojih su neki na tržištu i nekoliko desetljeća.

Krajem prosinca 2012. godine, Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje novoga lijeka bedaquilina za bolesnike s rezistentnom tuberkulozom, kada drugi oblici liječenja nisu učinkoviti. Radi odličnih rezultata učinkovitosti tijekom faze I i II ispitivanja, predana je molba za ubrzanom dozvolom za registraciju bedaquilina, čak prije završetka svih ispitivanja.

Lijek bedaquilin je novo otkriveni diarilkinolin, koji bi se trebao početi koristiti od sredine 2013. godine. Ovo je prvo odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove lijeku namijenjenom za liječenje tuberkuloze od uvođenja rifampicina prije više od 40 godina.

Sam bedaquilin otkriven je još 2004. godine kada je utvrđeno da lijek uspješno djeluje na inhibiciju bakterijske ATP-aze, enzima potrebnog tijekom replikacije M. tuberculosis, uzročnika tuberkuloze.

Eksperti diljem Svijeta uključeni u liječenje i kontrolu tuberkuloze s oduševljenjem su dočekali ovu vijest koja bi mogla značiti prekretnicu u liječenju rezistentne tuberkuloze. Međutim, naglašavaju i oprez te potrebu za daljnjim testiranjima osobito u sferi mogućih toksičnih nuspojava lijeka.

 

1. FDA
2. Andries et al. A diarylquinoline drug active on the ATP synthase of Mycobacterium tuberculosis. Science 2005, 14: 223-227.