x
x

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

  24.03.2016.

Tuberkuloza u Hrvatskoj i Zagrebu ima trend regresije. U Zagrebu je 2014. godine incidencija bila 7,9 novooboljelih na 100 000 stanovnika. Srednja dob oboljelih je 59 godina. Od plućne tuberkuloze oboljelo je 86% , a 14 % osoba od izvanplućne tuberkuloze. U 5% oboljelih radilo se o recidivu.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

Bio je izražen i komorbiditet: 3% osoba oboljelo od tuberkuloze bolovalo je i od dijabetesa, 7% malignih bolesti, 14% KOPB-a i 3% kroničnog alkoholizma.  Prosječan broj dana provedenih u bolnici bio je 57. Najefikasniji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje osoba oboljelih od aktivne i latentne tuberkuloze te aktivno traženje i obrada njihovih kontakata. Cilj našeg djelovanja je da uz multidisciplinarni pristup i intenziviranje svih dosadašnjih mjera ubrzamo pad  broja oboljelih od tuberkuloze u Zagrebu i Hrvatskoj te na globalnoj razini doprinesemo eliminaciji tuberkuloze.

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se 24. ožujka, na dan kad je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze. Njemu u čast ta bakterija (Mycobacterium tuberculosisi) nazvana je Kochov bacil.

Vipe informacija na: www.stampar.hr