x
x

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

  dr.sc. Ljiljana Žmak, dr.med.
  prim.dr.sc. Vera Katalinić Janković, dr.med.

  20.03.2013.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije trećina svjetske populacije inficirano je s Mycobacterium tuberculosis. Premda je smrtnost od tuberkuloze smanjena gotovo 40% od 1990. do 2011. godine, još je veliki posao pred nama u cilju kontrole ove bolesti. O težini problema govori i činjenica da će tijekom vremena koje je osobi potrebno da pročita ovu kratku vijest od tuberkuloze umrijeti pet osoba.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

U cijelom se svijetu 24. ožujka obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bi se skrenula pažnja na prisutnost ove zarazne bolesti. Događaj je posvećen otkriću liječnika Roberta Kocha, koji je 24. ožujka 1882. godine prepoznao bakteriju Mycobacterium tuberculosis kao uzročnika tuberkuloze. Sto godina nakon tog velikog otkrića, 1982. godine, Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti predlaže da taj datum bude i službeno proglašen Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze.
Ove se godine nastavlja dvogodišnja kampanja pod naslovom «Stop TB in my lifetime», zaustaviti TB za moga života. Obilježavanje se organizira s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza, iako izlječiva bolest, do danas ostala epidemija uzrokujući 1.6 milijuna smrtnih slučajeva svake godine.

Poduzimanjem niza akcija na globalnoj razini nastoji se pridonijeti kontroli tuberkuloze, omogućujući rano otkrivanje bolesti te adekvatno liječenje i praćenje bolesnika. Ponovo se i ove godine ističe zahtjev da se u budućnosti u Svijetu postigne nula smrti od tuberkuloze. Također je prepoznata i potreba za brzim dijagnostičkim testovima, učinkovitom vakcinom te nada za većim financiranjem u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Datum 24. ožujka važan je i za Hrvatsku, u kojoj se godišnje otkrije oko 700 novooboljelih bolesnika što čini incidenciju od 15/100000 stanovnika. Važno je naglasiti kako borba protiv tuberkuloze u našoj zemlji i dalje traje te da su potrebni napori svih kako bi jednoga dana iskorijenili ovu bolest.