x
x

Tjedan borbe protiv TBC-a, 14. do 21. rujna 2013.

  15.09.2013.

Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti obilježava se svake godine od 14. do 21. rujna. Tuberkuloza je najčešća zarazna bolest na svijetu. Bolest koja odnosi 3 milijuna života godišnje, najviše u zemljama istočne Europe, jugoistočne Azije i Africi, bolest koja je stara koliko i čovječanstvo i na kraju, bolest čija je incidencija u posljednje vrijeme porasla za 20% usprkos sve modernijoj medicini i znanosti te svakako zaslužuje našu pozornost.

Tjedan borbe protiv TBC-a, 14. do 21. rujna 2013.

Respiratorno desetljeće od 2011. do 2020. godine

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze koji je u 2011. godini iznosio 19 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. Tuberkuloza prestaje biti javnozdravstveni problem kada broj oboljelih iznosi 10 na 100 tisuća stanovnika.

Obilježavanjem "Respiratornog desetljeća" od 2011. do 2020. godine želi se dodatno ukazati na važnost plućnog zdravlja te povećati svijest građana o učestalim plućnim bolestima koje zauzimaju visoko mjesto u pobolu i smrtnosti svjetske populacije. Iako je smrtnost od tuberkuloze od 1990. do 2011. godine smanjena gotovo 40%, do danas je ostala epidemija koja uzrokuje 1.4 milijuna smrtnih slučajeva svake godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije trećina svjetske populacije inficirana je s Mycobacterium tuberculosis.

I ove se godine tako ističe zahtjev da se u budućnosti u svijetu postigne nula smrti od tuberkuloze. Također, prepoznata je i potreba za brzim dijagnostičkim testovima, učinkovitim cjepivom te nada za većim financiranjem u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze koji je u 2011. godini iznosio 19 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. Tuberkuloza prestaje biti javnozdravstveni problem kada broj oboljelih iznosi 10 na 100 tisuća stanovnika. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no najčešće se razvija kao bolest određenih skupina ljudi (beskućnici, zatvorenici, alkoholičari) zbog neishranjenosti, loših higijenskih uvjeta, niskog životnog standarda i slično. Važno je naglasiti kako borba protiv tuberkuloze u našoj zemlji i dalje traje te da su potrebni napori svih kako bi jednoga dana iskorijenili ovu bolest.