x
x

Povijest tuberkuloze s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu

  15.02.2023.

Predstavljanje knjige POVIJEST TUBERKULOZE s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu akademika Željka Cvetnića održat će se u četvrtak, 16. veljače 2023. godine u 13 sati u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička ulica 18, Zagreb

Povijest tuberkuloze s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu

Tuberkuloza je pratitelj ljudskog roda od prapovijesti pa sve do danas. Pogađala je velik broj ljudi, uzrokovala je veliku smrtnost, a vrlo su često to bila djeca i mladi ljudi, na početku svog života, što je imalo širok društveni utjecaj. U XIX. stoljeću činilo se kao da svi umiru od tuberkuloze. Brojne su životne sudbine bile povezane s tuberkulozom, posvećena su joj brojna umjetnička djela, ili u opisu likova ili kroz bolest umjetnika.

Knjiga prikazuje kako je tuberkuloza kroz povijest osvajala svijet i ulazila u sve društvene pore. Svi koji su imali tuberkulozu znali su da im život nije duga vijeka, jer za bolest tada još nije bilo lijeka. Tuberkuloza je zanimljiva u  svakom smislu i zbog toga što je bila pratitelj i suputnik ljudi, bila je društvena, prilagodljiva, promjenjiva i prisna, gotovo filozofska bolest. To ju je razlikovalo od drugih bolesti, poput kuge i kolere koje su asocijalne bolesti, brzo se šire i brzo ubijaju, a tijela oboljelih ljudi izobliče, ili poput raka koji je pak posve individualna, osobna bolest.

Nakon otkrića antituberkuloznih lijekova došlo je do velike promjene u značenju tuberkuloze i njezinoj važnosti. Dotada jedan od najvećih neprijatelja u ljudskoj povijesti sada je stavljen pod kontrolu, barem u razvijenom dijelu svijeta. Nažalost, i danas je tuberkuloza česta bolest u onih najsiromašnijih te i dalje ostaje velika prijetnja i ozbiljan izazov za čovječanstvo.