x
x

Eutanazija postaje sastavni dio medicine u Nizozemskoj

  26.09.2011.

Ukoliko se liječnici u Nizozemskoj protive eutanaziji imaju profesionalnu obvezu drugom liječniku uputiti pacijenta koji zahtijeva eutanaziju, kaže nacionalno liječničko udruženje KNMG.

Eutanazija postaje sastavni dio medicine u Nizozemskoj

Deset godina nakon što je eutanazija ozakonjena, KNMG je izdala smjernice o sudjelovanju liječnika u eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu. U zadnje vrijeme su ​​zahtjevi za eutanaziju dementnih i onih koji su samo umorni od života dobro reklamirani. Izvješće "Uloga liječnika u dragovoljnom prekidu života", zahtijeva daljnje proučavanje, ali ovo su neki od glavnih zaključaka:

- Izvješće pokušava ispraviti uobičajenu zabludu o eutanaziji u Nizozemskoj. Eutanazija i potpomognuto samoubojstva su ilegalni, osim ako je liječnik uključen i osim ako je osnovna bolest nepodnošljiva.
- Suprotno onome što se općenito pretpostavlja, Zakon o eutanaziji sadrži odredbe koje dopuštaju potpomognuto samoubojstvo kod pacijenata s duševnim bolestima i demencijom.
- Ako liječnik ne želi sudjelovati "postoji moralna i profesionalna dužnost osigurati bolesnicima pravovremenu pomoć u pronalaženju liječnika koji nema temeljnih prigovora eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu".
- Ako pacijent nema nepodnošljivu patnju, ne može biti eutaniziran, ali može odlučiti prestati jesti i piti. U tom slučaju, liječnik mora poštivati ​​ove odluke i "dužan je, u takvim slučajevima, vršiti nadzor nad pacijentom i ublažiti patnje organiziranjem učinkovite palijativne skrbi".
- U sličnom slučaju, ako nema nepodnošljive patnje i pacijent želi počiniti samoubojstvo s uskladištenim lijekovima, liječnik može dati smjernice bez kaznene odgovornosti.
- Tereti starosti dovoljan su zahtjev za eutanaziju. "Akumulacija gerijatrijskih nedaća, uključujući i gubitak funkcija, koja rezultira progresivnim propadanjem također se mogu kvalificirati kao nepodnošljive i trajne patnje" za koje je eutanazija rješenje.

Kakva je budućnost medicinske prakse u Nizozemskoj? Izvješće utvrđuje kako već postoji milijun starijih osoba s "multimorbiditetom", a za deset godina bit će 1.5 milijun, tj. 10% ukupne populacije. Svi oni imat će pravo na eutanaziju ako je njihova patnja nepodnošljiva i čini njihov život besmislenim.

Uskraćeni su zahtjevi grupe Uit Vrije Wil (Slobodan izbor), za dostupnost eutanazije bilo kome tko je stariji od 70 godina, a želi ju bez obzira na pacijentovo zdravstveno stanje. Ali to je vrlo blizu. Starjeti, ipso facto, čini se kvalificira osobu za eutanaziju, ako ju on ili ona zahtjeva.

KNMG priznaje da će uvijek postojati liječnici koji ne žele obavljati eutanaziju. No, sada su očito pod pritiskom da na neki način surađuju, bilo davanjem suosjećajnog savjeta ili prepuštanjem slučajeva kolegama. KNMG tretira eutanaziju kao uobičajeni dio dobre zdravstvene skrbi.

Izvornik: rnw.nl
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.

VEZANI SADRŽAJ > <