x
x

Italija glasovala protiv eutanazije

  18.07.2011.

Talijanski Donji dom je podržao kontroverzni zakon o kraju života koji prekid hranjenja i hidratacije kod većine komatoznih pacijenata čini ilegalnim. To je bila tema o kojoj se žustro raspravljalo još od smrti 38-godišnje Eluane Englaro koja je bila u stanju ireverzibilne kome 17 godina. Njezin otac Beppino uspio se izboriti na sudovima da joj se uskrate hrana i voda. Umrla je 2009. godine.

Italija glasovala protiv eutanazije

Napredne smjernice zakona zabranjuju eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo i specificiraju da se pacijentima ne smije uskratiti hrana i voda. S liječenjem se može prestati ako hranjenje i hidratacija više nisu učinkoviti 'u davanju nutritivnih čimbenika koji su pacijentu nužni za fiziološke funkcije tijela'.

Zakon "priznaje i štiti ljudski život kao nepovrediv", te jamči pravo na život "u terminalnoj fazi života i u slučaju da osoba više nije sposobna razumjeti i upravljati voljom te dok se ne potvrdi njezina smrt". Liječnik će također biti dužan obavijestiti bolesnika da eutanazija nije opcija.

Zakon je prošao tajnim glasovanjem s 278 glasova za, 205 glasova protiv i 7 suzdržanih. Senator Demokratske stranke Ignazio Marino, transplantacijski kirurg, prozvao je zakon 'barbarskim i neprihvatljivim' te je obećao kampanju za referendum o tom pitanju.

Izvornik: lastampa.it
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.