x
x

Referendum o 'samoubilačkom turizmu' u Zürichu

  17.05.2011.

Stanovnici švicarskog kantona Zürich u nedjelju su izašli na birališta kako bi na referendumu odlučili o dva pitanja vezana uz potpomognuta samoubojstva.

Referendum o 'samoubilačkom turizmu' u Zürichu

Prvo je treba li takvu praksu staviti izvan zakona, odnosno treba li ju dopuštati stranim državljanima ili ju ograničiti samo da domicilno stanovništvo. Pomoć pri suicidu koja je u Švicarskoj legalna već desetljećima za većinu Švicaraca nije upitna, jer većina vjeruje kako pojedinac ima pravo sam odlučiti kada će i kako umrijeti, no pravo je pitanje hoće li stanovnici Züricha dopustiti da se asistirano samoubojstvo i dalje dopušta i stranim državljanima.

Stanovnici najnaseljenijeg švicarskog kantona Zuericha su na nedjeljnom referendumu velikom većinom podržali nastavak dosadašnje prakse asistiranog suicida.

Pomoć pri suicidu u Švicarskoj je legalna od 1941. godine i posljednje ankete pokazuju da ono i dalje ima potporu među velikom većinom stanovništva, koje vjeruje da pojedinac ima pravo sam odlučiti kako će i kada umrijeti.

Potpuna zabrana koju je predložila Evangelistička demokratska unija je odbačena s 85% glasova, a zabrana asistiranog suicida za strance je odbačena sa 78% glasova.

Posljednjih je godina Zuerich često bio na naslovnicama zbog tzv. "samoubilačkog turizma", teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad kako bi im udruga Dignitas omogućila dostojanstvenu smrt.

Dignitas je osnovan 1998. godine.

Njegova je temeljna ideja bila pomoći smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja.

Riječ je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihičke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom.

U slučaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne količine lijekova, procedura se prekida.

Potpomognuto samoubojstvo ne smije se izvršiti ukoliko se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrćivanju druge zbog vlastite materijalne koristi.

Po podacima Dignitasa tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1138 osoba, među kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a.