x
x

Presuda protiv eutanazije

  31.01.2012.

Odluka Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) o prihvaćanju rezolucije kojom se poziva na zabranu eutanazije pozdravljena je kao jedna od glavnih pro-life pobjeda. U svom priopćenju Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ) je izvijestio kako rezolucija stvara načelo da "eutanazija, u smislu namjernog ubijanja ovisne osobe činom ili propustom za njegovu ili njezinu navodnu korist, uvijek mora biti zabranjena."

Presuda protiv eutanazije

Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da je eutanaziju tako jasno odbacila jedna europska politička institucija.
To je velika pobjeda u borbi za obranu života i ECLJ primjećuje kako je došla godinu dana nakon potvrde Europskog suda da prema Europskoj konvenciji ne postoji pravo na eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo. Rezolucija bi također trebala imati utjecaj na predstojeće odluke Europskog suda u predmetu Koch protiv Njemačke, koji se odnosi na zabranu potpomognutog samoubojstva u Njemačkoj, izjavio je Gregor Puppinck, ravnatelj ECLJ.

Svrha rezolucije (broj 1859/2012), donešene u srijedu, jest definirati načela koja trebaju voditi praksu "zaživotne volje" ili "naprednih smjernica" u Europi. "Zaživotna želja" ili " napredne smjernice" imaju za cilj omogućiti pacijentima da unaprijed izraze svoje želje u pogledu medicinske intervencije ili tretmana, u slučaju da nisu u stanju izraziti svoje preferencije u vrijeme intervencije. Smjernice se mogu primijeniti, na primjer, kada postoji sumnja o tome treba li oživljavati pacijenta ili nastaviti provoditi izvanredne mjere održavanja na životu.

Budući da su "zaživotna želja" ili " napredne smjernice" otvoreni za mnoge zloporabe, te mogu biti izlika za uvođenje eutanazije ili potpomognutog samoubojstvo u zakonodavstvo, Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastavila je popis načela o tome kako voditi takve prakse u 47 država Vijeće Europe.

Prema Europskom centru za pravo i pravdu popis se temelji na načelima razrađenim u tri dokumenta prethodno usvojenima u Vijeću Europe, uključujući Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini (Konvencija iz Ovieda), koja pravno obvezuje većinu zemalja članica. Zbog rastuće zabrinutosti o eutanaziji, Skupština je zaključila kako je potrebno eksplicitno navesti temeljno načelo da namjerno ubijanje mora uvijek biti zabranjeno.

"Ovo rješenje je jasan znak da se sve više Europljana protivi eutanaziji", rekao je Puppinck.
Čak i ako to rješenje nije pravno obvezujuće za države članice, ima stvarni utjecaj na zakonodavni proces i na sudski proces, posebno na praksu Europskog suda za ljudska prava, navodi se u priopćenju Europskog centara za pravo i pravdu.

Tekst Rezolucije: http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta12/ERES1859.htm
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.