x
x

Bol - uzroci i liječenje

  23.02.2011.

U Splitu je 7. veljače, 2011. godine održano stručno predavanje i predstavljanje knjige Bol- uzroci i liječenje. Naslov stručnog predavanja bio je 'Propisivanje opioida za liječenje nemaligne boli, kada i zašto?

Bol - uzroci i liječenje

Predavač je bio prim.dr.sc. Marko Jukić, spec. anesteziologije i intenzivnoga liječenja, voditelj Ambulante za liječenje boli u KBC-u Split. Predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Dr. Jukić je okupljene obavijestio o medicinskoj potrošnji opioida u Republici Hrvatskoj te indikacijama i kontraindikacijama za uporabu opioida. Predavač je skrenuo pozornost na važnost selekcije bolesnika, dobru informiranost bolesnika o terapiji opioidima i moguće neželjene pojave kao što su razvoj tolerancije, adikcija te moguće nuspojave opioida. Dr. Jukić je u svom izlaganju naveo podatke iz literature i naveo gdje ih kolege mogu pročitati.

Nakon predavanja upriličeno je predstavljanje sveučilišnog udžbenika »BOL-UZROCI I LIJEČENJE«. Knjiga je djelo skupine autora, liječnika različitih specijalnosti koje je prvi autor okupio za pisanje djela. Urednici su: Marko Jukić, Višnja Majerić Kogler i Mira Fingler.
Predstavljanje je vodio duhovnik Podružnice don Ante Mateljan, redovni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. O knjizi su govorili: prof.dr. Višnja Majerić Kogler, prim.dr. Mira Fingler, prof. Anđa Raič i prim.dr. Marko Jukić.

Prof. dr. Ante Mateljan je pročitao osvrt recenzentice doc.dr. Marije Žagar, neurologinje iz Zagreba. Doc. dr. sc. Marija Žagar je napisala (izvadak iz recenzije):
„Pred vama je nova knjiga koja ima naziv »Bol - uzroci i liječenje« - djelo više autora, a urednici su prim.dr. Marko Jukić, prof.dr. Višnja Majerić Kogler i prim.dr. Mira Fingler, specijalisti anesteziolozi. U pisanju knjige sudjelovala su 42 autora različitih specijalnosti. Knjiga ima 391 stranicu, 45 ilustracija (slika, shema) i 136 tablica. Materijal je podijeljen u 37 poglavlja. Poglavlja u knjizi pisali su: anesteziolozi, fizijatri-reumatolozi, neurolozi, kirurzi, onkolozi, psihijatar, neurokirurg, ginekolog, okulista, specijalista oralne medicine, infektolog i internista-gastroenterolog.
Urednici knjige su anesteziolozi, a autori pojedinih poglavlja su specijalisti i priznati stručnjaci iz raznih područja medicine. Ovakav multidisciplinarni pristup je jedinstven i nešto što je najvrednije u ovoj knjizi."

Zatim su prof. dr. Višnja Majerić Kogler i prim.dr. Mira Fingler -predsjednica Hrvatskog društva za liječenje boli govorili o važnosti udžbenika za unaprjeđenje liječenja boli u Republici Hrvatskoj. Za nakladnika Medicinsku nakladu iz Zagreba je govorila prof. Anđa Raič koja je istaknula važnost novih izdanja unatoč krizi. Svi su istaknuli ulogu prvog urednika koji je pokrenuo cijeli postupak stvaranja i uspješno ga priveo kraju za nekoliko mjeseci. Na kraju je govori prvi urednik prim.dr. Marko Jukić, voditelj Ambulante za liječenje boli u KBC-u Split. Dr. Jukić se zahvalio suradnicima, autorima poglavlja u knjizi koji su kao nagradu dobili jedan primjerak knjige. I tako u vremenu kada svi pitaju kolika je moja nagrada ima i onih koji su još uvijek spremni svoj trud i vrijeme dati kao prilog općem dobru jer kada bi se sve platilo knjigu ne bi bilo moguće izdati jer bi bila preskupa. Skup je bio bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.

Na kraju se dr. Jukić zahvalio prof. don. Anti Mateljanu na gostoprimstvu i pomoći pri organizaciji skupa te njegovom velikom trudu pri održavanju aktivnosti Podružnice u Splitu.

Milka Jukić, mr. pharm.

VEZANI SADRŽAJ > <