x
x

Pacijentima u vegetativnom stanju često je postavljena kriva dijagnoza

  21.11.2011.

Pacijenti u vegetativnom stanju (PVS) imaju intervale potpune budnosti, ali čini se da nisu svjesni sebe niti svoga okruženja, otkrila je studija objavljena u časopisu Lancet.

Pacijentima u vegetativnom stanju često je postavljena kriva dijagnoza

Istraživači su uradili elektroencefalogram (EEG) bolesnicima i s traumatskim i netraumatskim ozljedama mozga koji se nalaze u vegetativnom stanju. Istraživači su koristili test koji je uključivao motoričku predodžbu, potičući pacijente da zamisle da pomiču prste svoje desne ruke i noge. Takvi testovi općenito se smatraju pouzdanim pokazateljem svijesti.
Istraživači su otkrili da je troje (19%) od 16 bolesnika koji su testirani, a kojima je postavljena dijagnoza da su u vegetativnom stanju, moglo pouzdano i više puta odgovoriti na zahtjeve EEG-a, unatoč činjenici da svojim ponašanjem nisu davali nikakvu povratnu informaciju. Studija je pokazala da je mnogim pacijentima u vegetativnom stanju postavljena pogrešna dijagnoza. Istraživači su napisali da se nova EEG metoda koja je "jeftina, prijenosna, široko dostupna, i objektivna" može koristiti za ponovno postavljanje dijagnoze bolesnika za koje se čini da "vegetiraju" u svom ponašanju, ali koji možda još uvijek imaju očuvane neke svjesne i kognitivne funkcije.

Izvornik: Cruse D, Chennu S, Chatelle C, et al. Bedside detection of awareness in the vegetative state: a cohort study. Lancet 2011. doi:10.1016/S0140-6736(11)61224-5.

Prevela: Mirna Pandžić