x
x

Nekontrolirana glikemija u bolesnika s dijabetesom tipa 1 i zatajenje srca

  28.06.2011.

Bolesnici s dijabetesom tipa 1 koji imaju loše kontroliranu glikemiju, skloniji su razvoju srčanog zatajenja, objavljeno u je Lancetu.

Nekontrolirana glikemija u bolesnika s dijabetesom tipa 1 i zatajenje srca

Istraživanjem je obuhvaćena 21000 bolesnika s dijabetesom tipa 1, srednje dobi 39 godina, izdvojenih iz nacionalnog zdravstvenog registra u Švedskoj. Bolesnici su prosječno praćeni 9 godina i u tom razdoblju je u 3% bolesnika s dijabetesom tipa 1 dijagnosticirano zatajenje srca.

Nakon prilagodbe rezultata, utvrđeno je da bolesnici s vrijednostima hemoglobina A1c od 10,5% i više imaju veću vjerojatnost razvoja srčanog zatajenja u usporedbi s bolesnicima koji imaju te vrijednosti ispod 6,5% (hazard ratio, 3.98). Svako povećanje glikoliziranog hemoglobina (HbA1c) za 1% dovodi do povećanja rizika za razvoj srčanog zatajenja od 30%.

U komentaru članka navodi se da je glavna poruka ovog rada striktna kontrola glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 1. Međutim, u kontroli bolesnika s dijabetesom tipa 2 naglasak treba biti na strogoj kontroli lipida i krvnog tlaka uz razumnu kontrolu glikemije.