x
x

Nedovoljan dnevni unos vode povezan je s razvojem hiperglikemije

  11.11.2011.

Novo istraživanje ukazuje da se nedovoljnim dnevnim unosom vode razvija predispozicija za hiperglikemiju i nastanak dijabetesa, objavljeno je u časopisu Diabetes Care.

Nedovoljan dnevni unos vode povezan je s razvojem hiperglikemije

Postoji velika vjerojatnost da će odrasle osobe koje ne piju više od pola litre vode svaki dan tijekom vremena doživjeti porast razine glukoze u krvi.

Dr. Lise Bankir, s francuskog nacionalnog instituta za istraživanje INSERM, je predstavila podatke koji su pokazali povezanost između dnevnog unosa vode i razine šećera u krvi: Dr. Bankir smatra da je vazopresin karika koja igra najznačajniju ulogu u ovom procesu: razina vazopresina raste tijekom dehidracije, a bubrezi zbog toga čuvaju vodu. Više razine vazopresina mogu djelovati i na receptore u jetri koji onda proizvode i oslobađaju glukozu.

Rezultati su utemeljeni na longitudinalnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 3.615 odraslih osoba u dobi od 30 do 65 godina. Svi su na početku imali normalu razinu šećera u krvi, a oko 19% ih je pilo manje od pola litre vode svaki dan.Tijekom sljedećih devet godina 565 sudionika ispitivanja je razvilo hiperglikemiju, a 202 sudionika je razvilo dijabetes tipa 2.
Istraživači su promatrajući rizičnost za razvoj hiperglikemije u odnosu na dnevni unos vode otkrili da osobe koje piju najmanje pola litre vode dnevno imaju 28% manju vjerojatnost za razvoj hiperglikemije od onih koji piju manje od pola litre vode dnevno.

Istraživači su na početku studije uzeli u obzir i unos zašećerenih pića i alkohola, tjelesnu težinu, fizičku aktivnost i druge zdravstvene faktore, no veza između niskog unosa vode i visokog šećera u krvi je ustrajala.

Dr. Bankir smatra da je broj slučajeva dijabetesa u istraživanju nedovoljan i da je potrebno veće istraživanje koje bi moglo dokazati povezanost između nedovoljnog unosa vode i razvoja dijabetesa.