x
x

Kondilomi u djece i terapija - prikaz slučaja

  23.06.2012.

Condylomata accuminata su anogenitalne bradavice uzrokovane infekcijom humanim papiloma virusom. Najčešći uzrok bradavica su infekcije tipovima 6 i 11. U većine djece mlađe od 3g najčešći način prijenosa je vertikalan tijekom poroda, ali je i u toj dobnoj skupini mogući uzrok pojave kondiloma i spolno zlostavljanje djeteta, što je često puta teško i dokazati.

Kondilomi u djece i terapija - prikaz slučaja

Smatra se da je spolno zlostavljanje prisutno u jedno od troje djece starije od 3 godine. Nespolni način prijenosa infekcije moguć je: manuelno-genitalnim kontaktom inficirane osobe koja brine o djetetu (kupanje, mijenjanje pelena), autoinokulacijom, ali i nedovoljnom higijenom, npr. kontaminiranim predmetima ( ručnik, pribor). Period inkubacije je u rasponu od 1-20 mj.

Kondilomi najčešće ne izazivaju smetnje, ali mogu izazvati svrbež, krvarenje ili bol. Češći su u djevojčica nego u dječaka (2,5:1). Najčešće se nalaze u genitoanalnoj regiji, a kao rezultat perinatalne infekcije i na larinksu pod slikom juvenilne papilomatoze.

Kod djece čak u polovini slučajeva postoji mogućnost spontane regresije nakon 2. godine, iako je i recidiv čest.Terapija koja se koristi kod odraslih, poput podophyillin 10-20% resina, toksična je kod djece te se ne primjenjuje, a primjena tekućeg dušika često bolna i ograničene djelotvornosti. Terapija izbora u djece je podophyllotoxin 0,5 % sol, kao i uporaba 5% imiquimod kreme. Na kongresu je prikazan slučaj 18mj. djevojčice s opsežnim anogenitalnim kodilomima i terapija imiquimod 5% kremom.

Nives Šikanić Dugić
KBC"Sestre milosrdnice", Klinika za dječje bolesti,
Centar za reproduktivno zdravlje

4. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama,
Opatija, 2012.